Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Blackstone сключи най-голямата частна имотна сделка в света

Тя придоби индустриални складове в САЩ от сингапурска компания за 18,7 млрд. долара

Blackstone сключи най-голямата частна имотна сделка в света

Снимка: Архив Ройтерс

Blackstone Group купува индустриални складове в САЩ от базираната в Сингапур компания за логистични имоти GLP в сделка за 18,7 млрд. долара. Двете компании съобщиха, че това е най-голямата частна имотна трансакция в света, предава Ройтерс.

Сделката на най-големия мениджър в света на алтернативни активи се случва в момент, когато инвеститорите влагат милиарди долари в придобиването на логистични имоти на фона на ръста на електронната търговия, който стимулира търсенето на складови площи.

Blackstone съобщи, че трансакцията включва 16,6 млн. кв. м градски логистични активи, което е близо два пъти повече от притежаваните до момента от компанията индустриални имоти в САЩ.

„Логистичните имоти са най-значимата ни глобална инвестиционна тема днес и очакваме да развием съществуващото ни портфолио, за да отговорим на растящото търсене на електронната търговия“, казва Кен Каплан, един от глобалните ръководители на Blackstone Real Estate.

Още по темата

GLP разширяваше бизнеса си в САЩ през последните четири години и се превърна във втория по големина логистичен играч след Prologis. Сред клиентите ѝ са Amazon.com, Walmart, Adidas и L’Oreal.

Стефани Лау, старши анализатор в Moody’s, казва, че американските активи на GLP се намират на локации с ограничено предлагане, което ги прави по-привлекателни, а високата заетост е друг положителен фактор.

Сделките с имоти набраха скорост в глобален план през последните години, като миналата година са били обявени трансакции на обща стойност 353 млрд. долара, сочат данни на Dealogic.

След последната сделка Blackstone съобщи, че притежаваните от нея логистични активи в света са достигнали над 86,4 млн. кв. м.

Blackstone ще раздели активите на GLP на два фонда, като глобалният ѝ опортюнистичен стратегически фонд BREP ще поеме 10,6 млн. кв. м за 13,4 млрд. долара, а Blackstone Real Estate Income Trust (BREIT) ще вземе 5,9 млн. кв. м за 5,3 млрд. долара.

GLP се насочва към Азия

Макар че смята да запази присъствието си в САЩ след сделката с Blackstone, GLP ще насочи вниманието си към Азия, където притежава 19,6 млн. кв. м площи в Китай, както и 5,2 млн. кв. м в Япония, показва доклад от октомври 2018 г. на Moody’s.

Финансовата активност в логистичния сектор нараства в Азия като цяло.

Азиатската логистична компания ESR Cayman, подкрепяна от компанията за частни капиталови инвестиции Warburg Pincus, може да пристъпи към първично публично предлагане в Хонконг за до 1,4 млрд. долара тази седмица, съобщиха двама запознати източници. Тя обаче отложи планираното IPO в понеделник заради волатилните пазари.

GLP управлява активи на обща стойност 64 млрд. долара. Имотната ѝ платформа предлага активи с обща площ от 72,9 млн. кв. м, съобщи компанията.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Елена Кирилова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Новозапочнатите жилища в САЩ намаляват за втори пореден месец