IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Благотворителна организация поема дела на покойния президент на конгломерата HNA

Уан Дзиен загина при инцидент във Франция в началото на юли

15:33 | 13.07.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Делът от 14,98% на покойния съпредседател на китайския конгломерат HNA Уан Дзиен ще бъде дарен на базирана в Китай благотворителна фондация, която вече е сред водещите му акционери, съобщи запознат източник, цитиран от Ройтерс.

Решението е било обявено в петък от главния изпълнителен директор на компанията Адам Тан по време на мемориалната служба на Уан в град Хайкоу, южната провинция Хайнан, допълни източникът, пожелал да остане анонимен.

Уан ръководеше ежедневните операции и беше смятан за движещата сила зад придобиванията на стойност 50 млрд. долара на HNA, които станаха причина за натрупаните дългове от конгломерата. Той загина във Франция на 3 юли след падане от стена, докато позирал за снимка.

Внезапната му смърт породи безпокойство от евентуални промени в стратегията и ръководството на компанията на фона на усилията на конгломерата да намали огромното си дългово бреме.

Кончината на Уан усложнява положението и може да увеличи натиска върху HNA да осветли често критикуваната непрозрачна структура на собствеността, казват запознати източници.

Конгломератът, чийто бизнес се простира от авиацията до финансовите услуги, се съгласи да продаде активи в чужбина на стойност над 16 млрд. долара тази година, сочат изчисления на Ройтерс.

HNA е контролирана от базирана в Ню Йорк фондация и намираща се в Китай благотворителна организация, които заедно държат 52% от акциите на HNA. Благотворителната организация, която ще стане собственик на дела на Уан, вече контролира 22,75% от конгломерата.

Акционерите са обещали, че в случай на напускане на компанията или смърт ще предадат дяловете си на благотворителната фондация в Ню Йорк, показва документ, видян от Ройтерс.

В писмено съобщение до информационната агенция компанията заявява, че Уан е поел писмен ангажимент на 18 декември 2015 г. да дари дела си от 14,98% в HNA след смъртта си на благотворителната организация.

Компанията ще „подпомогне управлението на всички дарения на акции в съответствие със законовите изисквания и регулации и в пълно съгласие с желанията на председателя Уан Дзиен“, казва се в съобщението.

Китайското финансово списание Caixin съобщи за дарението по-рано в петък, като се позова на неназован източник.

Припомняме, че в края на март дъщерна компания на HNA Group взе на концесия летището в Пловдив. Концесията е за 35 години, като за този срок концесионерът се задължава да инвестира в обекта 70 млн. евро. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още