IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Богатите американци продължават да продават именията си въпреки коронавируса

Ниските лихви и увереността, че имотите им са уникални на пазара, карат продавачите да предлагат лукозните си жилища на пазара

14:58 | 24.03.20 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Jennifer Gauthier/Bloomberg</em></p>

Снимка: Jennifer Gauthier/Bloomberg

Бил Грабовски, собственик на компанията за фармацевтична апаратура Healstar, живял със съпругата си на едно и също място в Куинси, щата Масачузетс, повече от 30 години. Сега, когато фондовите пазари експлодират, а на територията на САЩ е обявено извънредно положение, Грабовски решава да обяви къщата си с четири спални и четири бани за продажба на цена от малко под 2,7 млн. долара. „Най-лошото, което може да се случи, е никой да не я купи“, казва той.

Грабовски не е сам. Някои собственици на жилища пренебрегват безпрецедентните икономически и социални сътресения в страната и решават да обявят къщите си за продажба, често на цени, които отговарят на процъфтяващ пазар.

„Сещам се за трима клиенти, които казаха: Да действаме“, отбелязва Вики Барън, брокер в компанията Compass в Ню Йорк. „Работата на всеки добър брокер е да седне с продавача, вече не лично, но да седне с него и да направи списък на за и против. Тези клиенти искаха да продължат напред“, допълва Барън пред Bloomberg.

Списъкът на контра аргументите е дълъг. Имотният пазар, особено в т. нар. „луксозен“ сегмент, изпитва затруднения от години. „Проблемът вече отблъскваше хората. А сега, когато те все пак се връщат, изобщо не бързат“ да купуват, казва Барън. Доклад на компанията Douglas Elliman Miller Samuel определи луксозния имот като жилище на цена от 30 800 долара на квадратен метър през четвъртото тримесечие на 2019 г. в Манхатън.

Сега купувачи и продавачи трябва да помислят и за почти невъзможни за преодоляване логистични препятствия, дори действително да се стигне до подписване на договор. Как оценител на имот може да влезе в сградата, ако има ограничения за влизане на хора, които не са обитатели? Как при социалното дистанциране може да се говори с общото събрание на блока?

„Имам човек, който подписа договор за апартамент в Ъпър Уест Сайд в Ню Йорк и сега се чуди как да доведе хамали, за да оставят мебелите за новия апартамент. А ако някой е купил имот и иска да направи ремонт, може ли дори да си помисли да доведе майстори в жилището?“, пита се Барън.

Етични притеснения

Тези проблеми не са спрели Били Армфийлд, анализатор на данни за софтуерна компания, да обяви за продажба тристайния си апартамент с площ от 130 кв. м в Бруклин, Ню Йорк, на цена от 1,9 млн. долара.

„Определено наблюдавахме пазара и се чудехме дали сега е най-добрият момент да го направим“, казва Армфийлд, който живее със съпругата си и дъщеря си в апартамента от 2017 г. „Знаем, че има и етични притеснения и че точно сега светът е съсредоточен върху безопасността си, но ние винаги искаме да излезем на пазара през пролетта“, допълва той.

Армфийлд е обявил жилището си за продажба миналия петък. „Фондовият пазар определено е надолу и това явно ще засегне някои потенциални купувачи. Но лихвите също намаляха рязко, така че това ще осигури лесен кредит на купувачите“, казва той.

Именно исторически ниските лихви в съчетание с вярването, че собствените им къщи са по някакъв начин уникални на пазара, кара продавачите да предлагат имотите си. „За нас е важно да се позиционираме на пазара. Апартаментът има много чар и е уникален в сравнение с другите наличности на пазара“, казва Армфийлд.

Той посочва уединената тераса с площ от 28 кв. м, достъпът на жилището до обща градина с площ от 111 кв. м и предвоенните му детайли. „Има ограничено предлагане на подобни апартаменти и растящо търсене“, допълва Армфийлд.

Вяра в търсенето

Докато продавачите обявяват имоти за продажба, редица брокери казват, че тази седмица се подписват договори, особено за къщи на цена под 1,5 млн. долара.

„Това са особено купувачи на първо жилище, (сривът на фондовия пазар) не е от значение за тях, защото те се нуждаят от дом. Пазарът е засегнат минимално“, казва Джош Стайлс, брокер от компанията Compass в Бостън, която обявила да продажба мезонет за 2,1 млн. долара миналата седмица.

През последните пет дни той е посредничил за подписването на два договора – един за еднофамилно жилище, продадено за 600 хил. долара в Уинчестър, предградие на Бостън, и още едно в квартал Саут Енд, което намерило купувач за 1,1 млн. долара. „Имаше шест оферти и жилището беше продадено над офертната цена“, казва Стайлс.

Вярата в продължаващото търсене е накарала Лени Морейра, който се пенсионирал от основаната от него строителна компания, да обяви за продажба студио в Ню Йорк, което преди това било обитавано от сина му.

„Сега той се мести в Колорадо и не искам да го отдавам под наем“, казва Морейра и допълва, че също така „обича“ да купува, продава и отдава под наем недвижими имоти в Манхатън и Калифорния. „При толкова ниски лихви и срив на фондовия пазар смятам, че някои хора ще пожелаят да вложат пари в имот вместо да рискуват с акции“, отбелязва той.

Морейра ще обяви апартамента за продажба на цена от около 525 хил. долара, доста над приблизително 400 хил. долара, които платил за него преди седем години. „Можех да задържа апартамента за неопределено време. Но мисля, че хората ще продължат да инвестират в недвижими имоти. Може да греша“, казва той.

Колкото и оптимистични да са продавачите обаче несигурността остава.

„Ако хората нямат парите в този момент, може би пазарът ще се възстанови след един месец и те ще си кажат: Да се върнем и да погледнем тази къща отново“, отбелязва Грабовски.

„Но ние построихме тази къща и я обичаме. Може да отидете на риболов за раирани костури край плажа и само след 15 минути да сте в центъра на Бостън за мач на „Бостън Ред Сокс“ (бейзболния отбор на града – бел. ред.), ако започнат някога да играят отново", казва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
Mnk17
преди 4 години
https://money.bg/finance/ikonomist-amerikantsite-tryabva-da-se-prigotvyat-za-grubo-sabuzhdane.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 2
vasqwm
преди 4 години
Te богатите американци пак ще са добре,ама нашенските балъци най-много ще изгорят
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 2
analog
преди 4 години
Панически разпродажби вече има навсякъде, ама късно - влакът замина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още