IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Богатите руснаци сменят Лондон с Москва в търсенето на луксозни имоти

Имотният пазар в руската столица се възползва от бариерите пред заможните руснаци в чужбина

20:04 | 31.01.19 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Ръководителите на имотна компания в Москва Борис Азаренко и Денис Китаев трябва да изпратят благодарствено писмо на британското вътрешно министерство.

Компанията им „Веспер“, която строи луксозни апартаменти, регистрира ръст на търсенето от заможни руснаци, тъй като въведените от Великобритания мерки за борба с прането на пари отрязват достъпа на много от тях до Лондон. Преди време той беше предпочитан град от богатите руснаци, припомня Bloomberg.

Руският президент Владимир Путин в известна степен също извлича полза от усилията на Великобритания и от международните санкции, наложени заради анексирането на Крим от Русия, отравянето на бившия шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му в Англия и намесата на Русия в американските избори през 2016 г. Години наред Путин призовава богатите граждани на страната му да върнат активите си в Русия. В последните две десетилетия заможни руснаци са основни купувачи на имоти в Париж, Лондон, Ню Йорк и други градове в чужбина.

Сега има признаци, че санкциите и затягането на мерките срещу прането на пари оказват известно влияние. Миналата година в Москва са били продадени над 1000 луксозни имота спрямо 790 през 2017 г., като общата им стойност е достигнала 77 млрд. рубли (1,17 млрд. долара), сочат данни на консултантската компания Knight Frank. Пазарът на луксозни имоти в Москва се справя добре, въпреки че икономиката е в тежко състояние след санкциите, а търсенето на имоти в други глобални градове се охлажда.

„Докато преди съществуваше нещо като догма, че заможен човек се нуждае от къща в Лондон или Ню Йорк, сега наши клиенти нерядко ни предлагат да предоставят имота си в Челси като частично заплащане за нов апартамент в Москва“, казва Азаренко, който е генерален директор на „Веспер“, най-голямата компания за луксозни имоти в Москва.

В Русия има много богати хора. В страната има най-малко 189 500  души с ултраголямо нетно богатство, контролиращи около 1,1 трлн. долара, сочат данни на Capgemini. Освен това богатството е разпределено изключително неравномерно. 26 руснаци с общо богатство от около 271 млрд. долара присъстват в индекса на милиардерите на Bloomberg, който подрежда 500-те най-богати хора в света.

Въпреки че „Веспер“ строи нови имоти като сградата „Бродски“, повечето й проекти са свързани с реновирането на големи имоти от царистката ера. Тя променя вътрешния и външния им дизайн и добавя удобства като сауни, спортни зали, подземни гаражи и пищно обзаведени, охранявани фоайета. Повечето сгради се намират в централни райони на Москва.

„Веспер“ предпочита да кръщава имотите на руски писатели. Къща „Булгаков“ се намира близо до Патриаршеските езера, където се развива действието в първите глави на романа „Майстора и Маргарита“ на Михаил Булгаков. Сграда „Чехов“ е близо до метро станция „Чехов“.

Шестетажната сграда „Набоков“, друг новопостроен имот, е кръстена на писателя Владимир Набоков, запален колекционер на пеперуди, и включва 150 стъклени пеперуди в ярки цветове на тавана на фоайето. Големият бял куб в центъра на Москва е покрит с 42 800 парчета португалски варовик и има 14 апартамента и пентхаус.

„Веспер“ е изградила нови жилища с обща площ над 103 хил. квадратни метра в последните три години. Азаренко споделя бизнеса, който създал през 2010 г., с Китаев. Приходите на компанията за миналата година са достигнали 12,6 млрд. рубли.

Обичайната стратегия на партньорите е да придобиват вековни сгради на ниска цена и да ги превръщат в готови за живеене апартаменти, което е нещо ново за Москва. Къщата „Гелрих“, старо имение от началото на XX век, построено от Густав Гелрих в центъра на Москва, е било първото реновирано по този начин.

Един от новите проекти на „Веспер“, кръстен на името на Владимир Набоков, е изцяло новопостроен.

Огромна страна

С цена от 1,9 млн. рубли (25 150 евро) на кв. м апартаментите в сградата „Набоков“ са с около 10% по-евтини от сходни имоти в Манхатън.

Азаренко казва, че цените не са се променили много в доларово изражение след налагането на санкциите през 2014 г., въпреки че рублата загуби около 50% от стойността си оттогава. Той също така допълва, че купувачи от сферата на информационните технологии, фармацевтичните компании и земеделието проявяват все по-голям интерес, след като руското правителство наложи мерки за ограничаване на вноса от западни страни в някои от тези индустрии.

„Веспер“ очаква приходите тази година да нараснат с около 15% благодарение на ограниченото предлагане и затягането на правилата за строителство в Русия.

„Въпреки санкциите и състоянието на руската икономика трябва да разберете, че Москва е центърът на огромна страна и всички искат да живеят тук“, казва Азаренко.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:47 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 2
redcretin
преди 5 години
Брокерски моабети и очаквания :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 20
lyusien
преди 5 години
О вероятно ентусиазма им да купуват луксозни апартаменти и да се местят в Москва скоро ще приключи След като се сблъскат с липсата на правила престъпност корупция държавна намеса и липса на нормални западни стоки в магазините Защото те са свикнали на друго в Лондон Ню Йорк Виена Цюрих Париж и Чикаго Е нека да опитат Нямат и друг избор По вечето нормални държави удариха кепенците за руснаци Не им остава много избор - Израел Ю А Р и Карибите Но и там скоро няма да ги искат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още