Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Бразилия ще похарчи над 2 млрд. долара за инфрастуктура заради Олимпиадата

Превишение на планираните разходи е имало на всички 17 последни зимни и летни олимпиади, показва актуално изследване

Бразилия ще похарчи над 2 млрд. долара за инфрастуктура заради Олимпиадата

Работник носи скала на забавеното строителство на нов терминал на международното летище в Пинто Маринс, което трябва да облекчи увеличения трафик във Форталеза по време на Световното първенство по футбол 2014 г. Снимка: Ройтерс

Бразилските власти обявиха, че ще бъдат похарчени 5,6 млрд. реала (2,3 млрд. долара) за инфраструктура, пряко свързана с Олимпийските игри в Рио де Жанейро през 2016 г., като разходите ще се увеличават с добавянето на нови проекти, предаде Bloomberg.

Съобщението дойде с месеци закъснение след натиск върху обществените органи да разкрият точно колко ще струва на Рио да бъде първият южноамерикански град, домакинстващ спортното събитие. Закъсненията и преразходите на няколко проекта, свързани с тазгодишното Световно първенство по футбол изостриха фокуса върху Олимпиадата. 

Още по темата

На 24-и януари организационният комитет на игрите в Рио съобщи, че разноските по организацията на събитието са се увеличили до 7 млрд. реала от 5,6 млрд. реала, които Рио очакваше, когато спечели домакинството през 2009 г. В документите за кандидатстване бе посочено също, че ще бъдат похарчени 2,3 млрд. реала за инфраструтура.

С новите планове много от най-големите инвестиции като нова линия на метрото и пристанище бяха изключени от олимпийските разходи. Целта е бюджетът да сатне по-ясен, обясниха от властите. Според съобщението на партньорствата с частния сектор се падат над 70% от бюджета.

Засега властите не се ангажират с прогнози точно колко ще струват игрите в крайна сметка, но обещават редовно да публикуват актуална информация за разходите.

Бразилия обяви, че ще похарчи 2,6 млрд. реала за Световното първенство по футбол, включващи летища и пътища в 12 от градовете-домакини. Миналата година милиони бразилци излязоха на улични протести заради прекомерното харчене на публични средства за спортни събития.

Според изследване на Said Business School в Оксфорд, Англия превишение на планираните разходи е имало на всички 17 последни зимни и летни олимпиади, като средният преразход е бил 179%. През 2007 г. Великобритания утрои разходите си за игрите през 2012 г. до 9,3 млрд. паунда (15,5 млрд. евро).

 

По статията работиха: Цветина Борисова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Просрочията по секюритизирани кредити за бизнес имоти в САЩ се утрояват през май