IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Brexit насърчава пазара на имоти в Германия

Страната вече изпреварва Великобритания като най-предпочитана от инвеститорите в сектора

14:20 | 16.11.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Денят след референдума за Brexit във Великобритания е бил един от най-натоварените за германската строителна компания Formart. Групата е получила три поръчки за нови жилищни сгради във Франкфурт, съобщава пред изданието Саул Голдщайн, който притежава компанията за дялов капитал ActivumSG, която чрез няколко свои фонда притежава строителната фирма.

От години пазарът на имоти в Германия върви уверено нагоре. Инвеститорите все повече се интересуват от възможностите да увеличат експозициите си към страната заради стабилността ѝ и сравнително силната икономика.

В периода 2009-2015 г. инвестициите в имоти в Германия отчетоха шесткратен ръст до 82 млрд. евро, показват данни на консултантската компания Savills. След като британците решиха, че искат страната им да напусне Европейския съюз (ЕС), интересът към Германия се засилва с още по-бързи темпове и се очаква обемът на вложенията на местния пазар да продължи да нараства.

„Част от капиталите, които се бяха насочили към Великобритания, сега се пренасочват“, коментира Гюнтер Дойч, който оглавява отдела за европейски трансакции в консултантската компания Barings Real Estate Advisers. Най-честият избор на инвеститорите, които търсят алтернатива на британския пазар, е Германия.

За трите месеца след референдума за членството на Острова в ЕС Германия вече е изпреварила Великобритания като най-предпочитаната дестинация за инвестиции в имоти в Европа, според данни на Real Capital Analytics, цитирани от изданието. Най-голямата европейска икономика е привлякла инвестиции в сектора на имотите за 13,6 млрд. евро, докато обемите във Великобритания са се свили до малко над 10 млрд. евро.

Особено привлекателен за инвеститорите е жилищният сектор в Германия, тъй като делът на собствениците там е най-ниският в Европа, а най-често жилищата се притежават от строителни и инвестиционни фирми.

Пак според данни на Real Capital Analytics от десетте европейски града, привлекли най-голям обем инвестиции в имоти през тази година, четири са в Германия.

Същевременно обаче всички водещи консултантски компании отчитат лек спад на инвестираните обеми на германския пазар през тази година спрямо същия период на миналата. Това се обяснява с недостига на първокласни активи, които са най-предпочитани от инвеститорите. Затова и някои от тях се насочват към по-второстепенни градове, които предлагат и по-висока доходност.

Интересни за инвеститорите са и активи като хотелите заради разрастващия се туризъм, както и домовете за грижа за възрастни хора заради застаряващото население на страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още