Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Brexit повишава цените на жилищата в Люксембург

Цените на обикновени семейни къщи във Великото херцогство надхвърлят 1 млн. евро

Brexit повишава цените на жилищата в Люксембург

Снимка: Архив Ройтерс

Кварталът на червените фенери в Люксембург скоро може да приеме банкери, бягащи от Brexit. Докато Великото херцогство се готви да приюти финансисти, които се местят от Великобритания, цените на сравнително скромни семейни къщи надхвърлиха прага от 1 млн. евро заради липсата на достатъчно голямо предлагане, пише Bloomberg.

Брокери на недвижими имоти в града казват, че се строи в крайни райони, за да се отговори на търсенето в момент, когато малката страна привлича компании от Ситито на Лондон, които искат да затвърдят присъствието си на Стария континент.

„Тези дни се усвояват всички квартали в Люксембург“, казва Жулиен Пийо от имотната агенция Inowai SA. Това включва и занемарената част от столицата Люксембург, която е смятана за местния вариант на Бронкс.

Луксозният проект „Сохо“ изниква около улица „Страсбург“, която бавно се отърсва от репутацията си на опасен район, населен с наркодилъри и сводници. Според плановете до лятото трябва да бъдат завършени 57 от общо близо 150 апартамента, става ясно от сайта на проекта. Около 70% от жилищата от първата част на проекта вече са запазени, а малкият брой все още свободни двустайни и тристайни апартаменти се продават на цена между 566 814 евро и 869 734 евро.

Застрахователната компания ING Luxembourg зае неотдавна по-голямата част от офис сграда от друг голям проект точно срещу гарата, който беше завършен през 2017 г. Той включва 31 апартамента, където ще се настанят част от служителите на компанията.

Още по темата
Люксембург вече беше избран от редица застрахователни компании, фондове и банки, които се местят от Великобритания на фона на плановете на страната да напусне ЕС. Застрахователният гигант American International Group Inc., американската компания FM Global, RSA Insurance Group и Hiscox, както и компании за частни капиталови инвестиции като Blackstone и за управление на активи като M&G Investments избраха Люксембург за новата си централа в ЕС. JPMorgan Chase & Co. също планира да премести някои от базираните си в Лондон банкери в Люксембург.

Херцогството опитва да убеди поне още две глобални застрахователни компании да се установят там след Brexit, след като привлече и Sompo International Holdings Ltd., казва Никола Макел, ръководител на компанията за лобиране Luxembourg for Finance. Той допълва, че финансистите в страната могат да нараснат със 7% заради преместване, свързано с Brexit.

Общо Brexit може да създаде допълнителни 3000 работни места в Люксембург, като все повече компании се очаква да установят новата си централа в ЕС там. Това ще повиши и търсенето на къщи и апартаменти.

Ако споделянето на улицата с наркодилъри и сводници не звучи като привлекателна опция, Люксембург предлага и други, макар че не са никак евтини. Най-желаните и скъпи квартали в града са Белер, Лимпертсберг, Мерл и Кирхберг, на кратко разстояние с колело или дори пеша от повечето офис сгради, магазини и ресторанти в града. Цената на къщите там достига 2 млн. евро.

Цените на жилищата в Люксембург се повишиха с 4,9% в последното тримесечие на 2017 г. спрямо същия период на предходната година, сочат данни на статистическата служба на страната от февруари. Средната цена на жилищата е малко под 650 000 евро. Тя нараства до около 1 млн. евро за къща в централната част на страната, което е близо два пъти повече от цената на жилищата в северната част.

Тенденцията кара все повече хора да напускат столицата и дори страната и да се установяват в близките Франция и Германия, където все още има по-евтини жилища. Това обаче се случва с цената на кошмарно пътуване.

Макар че министерството за жилищната политика на Люксембург отрича в страната да има жилищна криза, то признава нарастващия натиск върху цените в резултат на привлекателната й позиция като център на финансовите услуги. Нетният брой на хората, които се местят в Люксембург, расте с около 13 000 души всяка година, казва представителят на министерството на жилищната политика Жан-Пол Марк.

„Това съответства на приблизително 6 000 нови жилища, които са необходими всяка година, и ние сме в процес да ги постигнем“, допълва той.

Цените на жилищата извън столицата също растат с появата на нови училища и предлаганите къщи с градина. Къща с четири стаи в Щрасен се продава за около 1,3 млн. евро спрямо средно 1,2 млн. евро в центъра на града, сочат данни на Люксембургския институт за социално-икономически изследвания.

Подобни райони „са много търсени, защото предлагат всичко, което едно семейство търси – близки магазини, добро качество на училищата, добри транспортни връзки и близост до работното място“, казва Елоди Гескиер-Руйе, мениджър ключови клиенти в консултантската компания JLL.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Продажбите на съществуващи жилища в САЩ достигнаха тригодишно дъно през декември