IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Brexit убива сделките с бизнес имоти в Лондон

Инвестициите са намалели с 40% през първите два месеца на годината

13:05 | 12.03.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Инвеститорите в имоти са намалили или са спрели покупките си на бизнес имоти в Лондон тази година на фона на преговорите за Brexit, съобщава Bloomberg.

Инвестициите в британски офиси, молове и складове са намалели с над 40% през първите два месеца на годината на годишна база до 4,3 млрд. паунда (5,6 млрд. долара), сочат данни на изследователската компания Property Data. По-малко от три седмици преди планираното излизане на Великобритания от Европейския съюз купувачите следят дали опитите за предотвратяване на хаотично излизане без сделка ще успеят.

В момент, когато британският парламент се готви да гласува последното предложение на премиера Тереза Мей за Brexit, около 6 хил. британски експерти в областта на недвижимите имоти ще се съберат днес на ежегодната конференция MIPIM на Френската Ривиера. В предишните години събитието ставаше повод за сключване на множество сделки, но тази година конференцията в Кан ще се състои в обстановка на несигурност.

„Не мисля, че има твърде много инвестиционни комитети, които искат да заделят големи капитали, когато се твърди, че до 30 дни всичко ще бъде ясно“, казва Андреа Орланди, управляващ директор на Canada Pension Plan Investment Board, отговаряща за европейските недвижими имоти.

Как очаквате да се развие ситуацията около Brexit?

Британският парламент ще гласува в подкрепа на новата сделка
Парламентът ще отхвърли сделката и ще отложи излизането
Ще се стигне до твърд Brexit
Ще се проведе втори референдум
Не знам
Общо 370 гласа

Въздействието на Brexit

Изчаквателният подход е довел до намаляване на продажбите и отлагане на договори за наем. Покупките на офиси в лондонското Сити през първите два месеца на годината са били с около една трета под петгодишното средно равнище, сочат данни на консултантската компания Savills Договорите за наем за площи във финансовия квартал са намалели с 42 на сто през януари на годишна основа, допълва компанията.

„Оборотът намаля значително“, казва Стивън Даун, ръководител на отдел „Инвестиции в централен Лондон“ в Savills. “Въпреки че първото тримесечие обичайно е по-спокойно, последиците от Brexit се усещат на пазара“, допълва той.

Дори ако парламентът одобри сделката на Мей, наемите на най-добрите сгради в основния финансов квартал в Лондон вероятно ще намалеят с 4% тази година, тъй като политическите сътресения вече са дали своето отражение, смята компанията за управление на активи DWS Group GmbH. Бизнес Бизнес

Фондовете за недвижими имоти също са пострадали. Инвеститорите са изтеглили от тях 1,1 млрд. паунда от октомври насам, сочат данни на Calastone. Обратното изкупуване тече по-бързо, отколкото след референдума за Brexit през юни 2016 г.

Но въпреки че трансакциите във Великобритания намаляват, инвеститорите продължават да влагат пари в други европейски столици, тласкайки цените до рекордни нива. Доходността от най-добрите офис сгради в Берлин сега е около 3%, което ги прави значително по-скъпи, отколкото тези в Лодон. Ако депутатите одобрят споразумението за Brexit тази разлика може да стане много привлекателна за глобалните инвеститори.

„Не мисля, че има недостиг на капитал. По един или друг начин активността ще нарасне, когато получим яснота независимо от изхода“, убеден е Джулиан Агню, главен инвестиционен директор за Великобритания на LaSalle Investment Management.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още