IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британци, изгубили пари в имотната криза в Испания, имат шанс да си ги върнат

Банките, събирали депозити по доверителни сметки, ще трябва да изплатят около 5,3 млрд. паунда на разочаровани купувачи

14:27 | 01.03.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay.com</em></p>

Снимка: Pixabay.com

Десетки хиляди британци, които са изгубили вложенията си в имоти в Испания заради фалити на строителни компании, получават нови надежди, че ще могат да си възстановят поне част от парите, които са платили под формата на депозити, съобщава онлайн изданието propertywire.com.

Около 5,3 млрд. паунда вероятно ще бъдат изплатени на пострадали инвеститори, вложили от 10 хил. до 500 хил. паунда в нереализирани проекти, благодарение на решение на Върховния съд на Испания.

Данни на специализираните юридически служби и Центъра за икономически и бизнес проучвания показват, че банките в страната дължат пари на около 130 хил. британски купувачи.

Първоначалните оценки след кризата в Испания показваха, че на британски купувачи трябва да им се върнат около 2 млрд. паунда. Сумата обаче вече е над два пъти по-голяма, тъй като се появяват нови и нови случаи на хора, претендиращи за обезщетения плюс лихви. По последни данни тя възлиза на около 5,3 млрд. паунда.

Междувременно Върховният съд на Испания реши, че банките, които са събирали пари за депозити по доверителни сметки, са длъжни да върнат сумите, ако строителите са обявили фалит.

Дотук само единици инвеститори са успели да си върнат парите. Един от тях е вложил 130 хил. паунда в два апартамента в Марбея. Проектът обаче е бил реализиран без необходимите разрешителни и е бил на практика неизползваем. Инвеститорът признава, че е имал късмет с адвоката си.

Въпреки проблемите заради срива на пазара на имоти Испания остава една от най-атрактивните и предпочитани дестинации за британските инвеститори в имоти. Британците са най-голямата група чужденци, които купуват имоти в страната, и до голяма степен подкрепиха най-силно възстановяването на пазара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:46 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още