IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британският имотен пазар е загубил близо 36 млрд. долара от стойността си

Общата стойност на пазара на имоти на Острова в момента възлиза на 8,19 трлн. долара

18:20 | 13.07.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

От началото на годината стойността на британския имотен пазар е намаляла с близо 27 млрд. паунда (35,73 млрд. долара), което се равнява на спад от 5,12 паунда (6,78 долара) на имот на ден, показва доклад на британския имотен сайт Zoopla, цитиран от онлайн изданието mansionglobal.com.

Общата стойност на британския имотен пазар сега възлиза на 8,19 трлн. паунда (9,27 млрд. долара), което е спад с 0,33% или 26,9 млрд. паунда (30,45 млрд. долара) от 1 януари насам.

„Не е изненадващо, че виждаме малък спад на стойностите от началото на годината. Несигурността около Brexit е реален фактор на пазара. Но положителното е, че спадът създава потенциални благоприятни възможности за купувачите на първо жилище да навлязат на пазара в някои области на Великобритания“, отбелязва Лорънс Хол, говорител на Zoopla.

Запазва се разделението на север и юг на британския имотен пазар в последно време, при което ръстът на цените в относително по-достъпните северни области надвишава този в южните области, където цените на имотите са по-високи.

Североизточна Англия е най-добре представящият се регион във Великобритания със среден ръст на цените на имотите от 3,31% от началото на годината. В същото време Югозападна Англия е най-зле представящата се област във Великобритания със среден спад на цените на имотите от 2,51%, сочат още данните от доклада. Имоти Имоти

Лондон отбелязва скромен ръст на цените на имотите от 0,75%.

Град Бароу-ин-Фърнес в Кумбрия, Северозападна Англия, е на първо място по ръст на цените на имотите от 6,7% в последните шест месеца. На второ място е Холт в Норфолк, Източна Англия, където ръстът е достигнал 6,27%, и Портипул в Торфийн, Уелс, с ръст на цените от 6,06%, сочат още данните на Zoopla.

Град Райгейт в Съри, Югоизточна Англия, е най-зле представящият се град във Великобритания, където цените са намалели с 6,7%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още