Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Британските търговци на дребно са платили под 15% от дължимите наеми

Търговските вериги отлагат плащанията, а собствениците на офиси регистрират рязък спад на приходите

Британските търговци на дребно са платили под 15% от дължимите наеми

Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Търговците на дребно във Великобритания са платили под 15% от наемите си, сочат първоначални данни за крайния срок за тримесечното плащане в сряда. Това поставя под натиск собствениците на имоти, чиито приходи са намалели значително заради коронавируса, предава Financial Times.

Получените наеми на 24 юни, когато беше крайният срок за плащането от наемателите за идните три месеца, са дори по-малко в сравнение с платените през предходното тримесечие, сочат данни на платформата за управление на бизнес имоти Re-Leased.

Търговците на дребно са платили само 14% от дължимия наем спрямо 20% на същия етап след датата за плащане на 25 март, което означава, че собствениците на имоти чакат неплатени наеми на стойност 2,15 млрд. паунда (2,38 млрд. евро) за тримесечието до юни.

Данните показват „тежестта на кризата и под какъв натиск са подложени както собствениците на имоти, така и наемателите. Погледът към нивото на събраните наеми на дължимата дата е отрезвяващ“, казва Том Уолас, главен изпълнителен директор на Re-Leased.

Анализът на 35 хил. договора за наем на бизнес имоти е първата индикация за това как са се справили собствениците в деня на плащане на наемите.

Още по темата
При всички наематели на бизнес имоти получените наеми в сряда са били 18% от общия обем спрямо 25 на сто в деня за плащане през март. Собствениците на офиси са регистрирали най-голям спад от 31% на 23%.

Мнозинството наематели на офис площи в крайна сметка за платили за тримесечието до март, но заради затварянето на много офиси вследствие на пандемията съществува по-малко доверие, че неплатените наеми ще бъдат наваксани.

Собствениците очакваха болезнен ден в сряда, като някои от тях, които са със силна експозиция към изпитващи затруднение сектори като хотелиерство и търговия на дребно се очакваше да съберат само 10% от дължимите наеми.

Магазините за продажба на стоки от неосновна необходимост получиха разрешение да отворят отново на 15 юни, но търговията остава ограничена от правилата за социално дистанциране и посещаемостта през седмицата след по-широкото отваряне беше под половината от обичайните нива.

Някои търговци на дребно като Boots, JD Sports и Primark плащат в зависимост от постигнатия напредък в разговорите за закъснели плащания от тримесечието до март и бъдещи договорки за наемните договори. Веригата магазини за сандвичи Pret A Manger е уведомила собствениците на обектите си, че ще плати само 30% от наема.

Primark съобщи, че „постига напредък“ в разговорите за „справедливо решение за 12-седмичния период, когато не търгувахме... Плащанията за юни ще бъдат направени в съответствие с тези споразумения“.

Boots, чиито магазини останаха отворени в по-голямата си част по време на блокадата, заяви, че продължава разговорите с по-големите собственици, но е „поставила на пауза някои плащания“ в очакване на споразумение.

Други търговци на дребно като New Look, H&M и Sports Direct, искат договори за наем, обвързани с оборота. Един институционален собственик съобщи, че първоначални искания за споделяне на бремето на блокадата се превръщат „във възможност за пълно преструктуриране на договорите за наем“, а заради мораториума върху принудителното извеждане на наематели собствениците „нямат никакви останали инструменти“.

Още по темата

Той допълни, че модните вериги от средния сегмент на пазара, които са изпитвали затруднения преди COVID-19, сега са застрашени от нови процедури за обявяване в несъстоятелност.

Според Вивиен Кинг, главен изпълнителен директор на лобистката група Revo, се използват доброволни споразумения между компаниите и процедура за обявяване в несъстоятелност „по начин, който противоречи на практиките на правителството по отношение на бизнес имотите, още преди мастилото да е засъхнало“.

Във вторник JD Sports принуди Go Outdoors, верига с 67 магазина, да започне процедура по несъстоятелност с ясната цел да се предоговорят договори за наем, които тя смята за твърде дълги, скъпи и не особено гъвкави. Тя призова за „реализъм и гъвкавост“ в преговорите по новите договори за наем.

Очаква се в идните дни още търговци на дребно да платят, тъй като разговорите със собствениците продължават. Но един собственик на търговски център предупреди, че през идното тримесечие „получаването на над 30% от дължимия наем ще е постижение“.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Илон Мъск продава и последната си къща