Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Британското строителство отчита рекорден срив

Активността в сектора се понижава до най-ниско ниво откакто се води статистика

Британското строителство отчита рекорден срив

Снимка: архив Ройтерс

Британският строителен сектор претърпява най-големия си срив през април от 23 години насам – откакто се води статистика, заради ограниченията, въведени заради коронавируса, предава Ройтерс, като се позовава на данни на IHS Markit и Chartered Institute of Procurement and Supply.

Индексът на мениджърите за закупуване на строителни материали (PMI) се понижава до 8,2 пункта през април от 39,3 през март. Предишното най-ниско ниво беше 27,8 пункта, регистрирано в разгара на финансовата криза през 2009 г., припомня информационната агенция.

Анализатори, анкетирани от Ройтерс, очакваха значително по-малък спад на индекса – до 22 пункта.

„Широкото затваряне на обекти и спирането на бизнеса по веригата на доставки означаваше, че огромна част от строителния сектор е спрял всякакви дейности в отговор на пандемията“, коментира Тим Мур, икономически директор в IHS Markit.

Строителните компании не бяха длъжни да спират работа, но много от тях го направиха, за да спазят указанията за 2 м разстояние между работниците.

Данните потвърждават също, че частният сектор на Великобритания като цяло се свива с най-бързи темпове.

Проучването за строителството показва, че най-бързо намаляват новите договори. Затова и очакванията за резултатите в сектора за тази година са рекордно ниски.

Според Мур историческият спад в британския строителен сектор ще бъде последван от постепенно отваряне на обектите през следващите седмици на фона на въведените строги прегледи и мерки за безопасност.

„Въпреки това перспективата за сериозни смущения в цялата верига на доставки ще продължи в дългосрочен план и е необходимо широко използване на правителствената схема за подкрепа на работниците, за да се смекчи въздействието върху заетостта“, посочва той.

По статията работи: Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Данъчната ваканция за сделките с имоти във Великобритания няма да се удължава