IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

British Land продава търговските си имоти в Континентална Европа

Компанията иска да излезе от губещите си инвестиции

17:25 | 14.05.13 г.
Автор - снимка
Редактор
British Land продава търговските си имоти в Континентална Европа

British Land иска да продаде портфейла си от търговски имоти на стойност 255 млн. паунда в Континентална Европа, след като заради кризата имотите значително се обезцениха, съобщава британският в. Guardian.

Имотите в Континентална Европа съставляват малко над 2% от портфейла на компанията, който се оценява на 10,5 млрд. паунда. Стойността им е изтрила 17% за 12-те месеца до края на март.

Засега компанията не води дискусии с конкретни купувачи, съобщи изпълнителният й директор Крис Григ. Той обаче изрази надежда British Land скоро да излезе от тези инвестиции, тъй като отчита сериозни загуби на европейския пазар.

„Това може да продължи много дълго време, пазарът в Европа в момента не е толкова лесен“, коментира той.

British Land навлезе на пазара в Континентална Европа през 2005 г., когато придоби Pillar Property – компания с инвестиции основно в Испания и Италия. Така британският строител стана съсобственик в най-големия мол в Испания - Puerto Venecia в Сарагоса, както и притежател на мажоритарен дял в европейскиу фонд за имоти PREF.

Продажбите на дребно в еврозоната обаче продължават да се свиват заради рекордната безработица, като тенденцията се усеща особено болезнено в Испания. Това принуди British Land, подобно на конкурентите Hammerson и Land Securities, да се фокусира върху основния си бизнес – офисите и търговските центрове в Лондон и другите ключови райони на Великобритания.

През март компанията набра почти 1 млрд. паунда за нови инвестиции във Великобритания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:57 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още