IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Броят на издадените "златни визи" в Португалия се е утроил за месец

Ефектът от програмата е видим за всички - продажбите на еднофамилни къщи намаляха през лятото, докато траеше проверка и тя беше временно спряна

17:47 | 10.11.15 г.
Броят на издадените "златни визи" в Португалия се е утроил за месец

Броят на т.нар. “златни визи”, които властите в Португалия са издали срещу инвестиции в имоти, се е утроил през октомври спрямо септември, съобщава онлайн изданието themovechannel.com.

През миналия месец са били издадени 119 разрешения за постоянно пребиваване след инвестиция в имот, докато през септември те са били малко под 40. В резултат на активността са генерирани инвестиции за 41,6 млн. евро, сочат данните на агенцията за чужденци в страната.

Данните са предвестник за възраждането на схемата "разрешение за пребиваване срещу инвестиции", след като тя беше прекратена за два месеца за проверка.

“Златните визи” са един от двигателите на чуждите инвестиции в сектора на имотите в Португалия. От юли 2013 г. насам продажбите на имоти в страната се увеличават непрекъснато, а според RICS вече се наблюдават и ръстове на цените.

Схемата обаче не се осъществява съвсем гладко. Срещу 11 служители в администрацията беше проведено полицейско разследване за корупция. Това принуди министъра на администрацията да подаде оставка.

След разследването бяха представени редица промени на схемата, включително и разширяването и с други инвестиционни възможности освен имотите.

Силата на схемата е очевидна за всички – продажбите на еднофамилни къщи в Португалия намаляха през второто тримесечие за времето, в което системата беше спряна за проверка.

От 2012 г. насам, когато бяха въведени “златните визи” в Португалия, са осъществени над 2 600 сделки. Най-мащабни са инвестициите от страна на китайците.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още