IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Брокери във Франция отчитат рекордни продажби на имоти на британци

Brexit и спадът на лирата не спират инвеститорския апетит

11:02 | 13.07.16 г. 1
<p>
	Ниските лихви по ипотеките и стабилният пазар привличат чуждестранните купувачи към Франция. <em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Ниските лихви по ипотеките и стабилният пазар привличат чуждестранните купувачи към Франция. Снимка: архив, Ройтерс

Брокери на имоти във Франция съобщават за рекордни продажби на британски граждани, въпреки че на референдума за членството на Великобритания в Европейския съюз (ЕС) от 23 юни 52% от британците решиха страната им да напусне блока, пише онлайн изданието themovechannel.com.

Leggett Immobilier – една от най-големите агенции за имоти във Франция с британска собственост, съобщи наскоро, че продажбите на британци са достигнали невиждани нива. И докато някои анализатори очакваха британците да се оттеглят от европейските пазари в очакване да се реши несигурността около бъдещето им в ЕС, Leggett отчита 7% годишен ръст на продажбите за второто тримесечие и 21% - за полугодието.

След референдума запитванията от британски граждани към агенцията остават стабилни. Само през последните 7 дни екипът на компанията е обработил над 1 000 запитвания, като са приети 34 оферти – над обичайното средноседмично ниво.

Според данни на BNP Paribas International във Франция продажбите на имоти на чужденци отчитат 29% ръст през миналата година. Основната група купувачи са британци и ирландци, които заедно съставляват 35% от всички чуждестранни купувачи на френския пазар, показва статистиката.

Фундаментите на пазара във Франция не са се променили особено. Цените на жилищата са стабилни от известно време, което означава, че жилищата остават достъпни за чуждестранните купувачи, включително и за британците, въпреки валутните колебания.

Значително се сближават и очакванията на продавачи и купувачи за цените, отбелязва портала. Отделно британците могат да получат 20-годишна ипотека при фиксирана лихва от 2,15%. За Париж лихвените нива могат да достигнат и 1,55%. Това прави сделките в страната изключително привлекателни, дори и при по-слабия паунд.

Компанията признава, че има и клиенти, които са се отказали от сделка след референдума, както и че някои инвеститори в момента преосмислят стратегиите си. Делът им обаче от общата група на британските купувачи е малък.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
melon
преди 7 години
А защо в България лихвите са толкова високи :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още