IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бумът на глобалния пазар на жилищни имоти изглежда отминава

Шанхай е най-бързо растящият пазар в света през третото тримесечие на 2016 г., а Катар е пазарът с най-силен спад на цените

13:42 | 10.01.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay.com</em></p>

Снимка: Pixabay.com

Бумът на глобалния пазар на жилищни имоти изглежда се изчерпва на някои места. Най-бързо растящите пазари в Азия, Близкия изток, Латинска Америка, Африка, както и Нова Зеландия или вече отчитат спад на цените, или ръстовете рязко се забавят, отчита онлайн изданието Global Properrty Guide в актуалния си доклад за третото тримесечие на 2016 г.

Докладът на изданието за последните три месеца на миналата година се очаква да бъде публикуван през март.

България отново не фигурира в класацията заради липсата на точни данни от Националния статистически институт.

Събитията в Турция от последните месеци след опита за преврат вече се отразяват на пазара на имоти в страната. От лидер в класацията на изданието страната потъва до 13-то място по ръст на цените на жилищата. Темповете на увеличение на цените се забавят до под 5% на годишна база, като спрямо второто тримесечие е отчетен и минимален спад.

Най-бързо растящият пазар на имоти в света вече е Шанхай в Китай с 24% годишен ръст на цените през третото тримесечие и 5,5% спрямо периода юли-септември.

Второто място е за Исландия с годишен ръст на цените от почти 11%, а на трета позиция е Канада с 10%.

Топ 10 се допълва от северната ни съседка Румъния с 9% годишно повишение на цените на жилищата през третото тримесечие, Германия, Швеция, Ирландия, Латвия, Естония и Япония.

Същевременно в Катар е отчетен най-силен спад на цените на годишна база за периода – 13,3%. Втора е Русия с 11,3%, а на трето място е Бразилия със 7,7%.

В топ 10 по спад на цените попадат още Монголия, Хонконг, Черна гора, Филипините, Тайван, Украйна и Сингапур.

Изданието подчертава, че все още е рано да се говори за край на бума на глобалния пазар на жилищни имоти предвид факта, че все още се отчитат ръстове на повече пазари, отколкото са пазарите със спад на цените или обрат на тенденциите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още