IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бумът на жилищния пазар в Дъблин върви към края си

Брокери сравняват успокояването на пазара с периода точно преди срива през 2008 г.

17:50 | 28.03.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Някои болезнени спомени започват да се завръщат в заможната южна част на Дъблин.

Когато къща с пет спални и три бани в едуардски стил излезе на пазара през септември, цената й беше 2,5 млн. евро (2,81 млн. долара). Днес къщата с червени тухли и дълга 24 метра градина в квартал Дартри се предлага на цена от 1,95 млн. евро, като тя е снижена с над 20%.

Понижаването на цената отразява по-широко забавяне на жилищния пазар в Дъблин. Цената на обичайна полусамостоятелна къща с три стаи намаля през първото тримесечие за първи път от 2015 г. И брокер сравнява успокояването на пазара с периода точно преди срива през 2008 г., който беше един от най-големите в ирландската история, а спукването на балона в крайна сметка принуди страната да поиска международна спасителна помощ. Ирландия Ирландия

Брокерът пожелал да остане анонимен, за да не разстройва клиентите, които искат да продадат домовете си в момент, когато последният бум започва да губи пара. След като достигнаха дъното си през 2012 г., цените почти се удвоиха, но в последните месеци остават без промяна. Годишният ръст на цените на жилищата се забави до 1,9% през януари спрямо 13% през април, сочат данни на правителството.

Цената на полусамостоятелна къща с три стаи в Дъблин е намаляла с 1,7% от края на декември насам, съобщи тази седмица имотната компания REA. Това се равнява на спад с около 7500 евро, който заличава средното повишение от 7000 евро през 2018 г.

“Времето за договаряне на продажба в Дъблин сега е осем седмици, което е два пъти повече спрямо година по-рано“, казва говорителят на REA Бари МакДоналд.

Въпреки че компании за жилищно строителство като Cairn Homes и Glenveagh Properties остават оптимистично настроени, инвеститорите не са толкова убедени. Книжата на Cairn поевтиняха с 22% от средата на юли насам, а тези на Glenveagh са загубили 27% от стойността си. Ирландия1 Ирландия1

Редица фактори оказват въздействие върху цените. На първо място са притесненията около излизането на Великобритания от Европейския съюз. Brexit без сделка може да струва на Ирландия 50 хил. работни места, предупреди тази седмица финансовият министър Паскал Донахю.

Правила за кредитиране

Забавянето може да отразява и по-затегнатите правила на централната банка за отпускане на ипотечни кредити. Обемът от одобрени ипотечни кредити е намалял през януари в сравнение с година по-рано, сочат данни на Banking & Payments Federation Ireland, въпреки че публикувани в четвъртък данни показват повишение от 7% през февруари.

В годините след срива на пазара, когато се строяха малко къщи, предлагането най-сетне застига търсенето, казва Джон МакКартни, ръководител на отдел „Изследвания“ в ирландския клон на консултантската компания Savills. Миналата година в страната са били построени 18 хил. жилища и макар че това все още е по-малко от необходимите 25 хил. жилища на година, пропастта се свива, казва МакКартни.

„Появиха се много данни за това колко нови жилища са необходими, но търсенето може да е достигнало пика си“, допълва той.

В Дартри Пол Мъргатройд, директор на отдел „Изследвания“ в Douglas Newman Good, която продава къщата, е уверен, че тя може да бъде продадена рано или късно.

„Може да нямаше интерес преди, но сега има добър интерес. Изглежда, че той намери своето ниво“, отбелязва Мъргатройд.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още