Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

България е 7-а сред страните с най-нисък дял на наема от разходите за живот

Българите отделят по-малко от 21% от месечните си разходи за наем на жилище

България е 7-а сред страните с най-нисък дял на наема от разходите за живот

Снимка: Pixabay

Българите отделят само 20,62% от месечните си разходи за наем на жилище, с което страната се нарежда на седмо място в света по нисък дял на разходите за наем, сочи проучване на финансовите експерти от британския сайт money.co.uk.

За целта те са сравнили средните разходи за наем на апартамент с три спални в над 50 страни* и са ги анализирали в контекста на другите разходи за живот на четиричленно семейство, включително за храна, комунални услуги, транспорт, спорт и почивка и други.

Страните, в които жилищният наем формира най-висок дял от месечните разходи, са Хонконг (50,25%), Сингапур (47,08%) и Катар (43,73%). Хонконг е единственият в списъка, където хората плащат повече за наем на жилището си от всички други разходи за живот, взети заедно. Топ 10 се допълва от ОАЕ, Кувейт, Ирландия, САЩ, Бахрейн, Австралия и Нова Зеландия (33,2%).

На другия полюс са страните, където месечният наем е значително по-малка част от разходите, начело със Саудитска Арабия (19,07%), Гърция (19,73%) и Турция (20,11%). Освен България, в топ 10 тук попадат Аржентина, Хърватска, Латвия, Естония, Уругвай и Румъния (22,99%).

Експертите са разгледали също и как средните наеми се сравняват с доходите и страната, където наемът представлява най-голям процент от доходите е Азербайджан. Средният наем в тази страна на границата между Европа и Азия е доста нисък - еквивалентен на 317 паунда (371 евро) на месец, но при месечни доходи на домакинството от едва 444 паунда излиза, че 71,49% от доходите се изразходват за наем.

На второ място тук е Хонконг с 65,80%, а на трето е Малта с 58,83%.

България е на 24-то място в тази класация с 35,12% от доходите, които отиват за наем (изчислението е на базата на наем за апартамент с три спални от 332 паунда (389 евро) и месечни доходи от 947 паунда (1109 евро).

Най-скъпите пазари за наем на такъв апартамент са Хонконг - 2760 паунда на месец, Сингапур - 2253 паунда, и Швейцария - 1900 паунда. Топ 10 се допълва от Катар, Исландия, Ирландия, САЩ, ОАЕ, Австралия и Нидерландия (1249 паунда).

*В проучването са обхванати само развити държави според критериите на Индекса за човешко развитие на програмата на ООН за развитие.

Още интересни графики може да разгледате тук.

По статията работиха: Десислава Попова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

0
 
3
 
2
преди 1 месец
Няма профилна снимка
това е добре.. трябва да се задържим там
1
 
5
 
1
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Къде ти в Б-стан апартаменти с три спални ... а да, на Цвъ Цвъ и подобия :)

Още от По света
Строителят на най-високата кула в Европа преговаря за дял в турска болница