Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

България е сред държавите от ЕС с най-силен ръст на строителството през септември

Ръстът на строителната продукция у нас достига 6,9% през септември спрямо септември 2018 г., което ни поставя на трето място след Румъния и Унгария

България е сред държавите от ЕС с най-силен ръст на строителството през септември

Снимка: архив Ройтерс

България е сред държавите в Европейския съюз (ЕС) с най-голям годишен ръст на строителната продукция през септември, показват данните на европейската статистическа служба Евростат.

Ръстът на строителната продукция у нас достига 6,9% през септември спрямо септември 2018 г., сочат данните.

Лидер е Румъния с увеличение от почти 29%, следвана от Унгария с почти 18%.

Същевременно в Испания, Словения и Франция се отчита най-силен спад на строителната продукция през септември на годишна база – съответно с 10%, 8,1% и 2,6%.

За месеца Словакия е държавата в ЕС с най-силен ръст на строителната продукция – 6,3%, а в Швеция е отчетен най-силен спад – почти 5%.

Основен двигател на динамиката на строителната продукция в ЕС е строителството на инфраструктура, сочат още данните. През септември спрямо август инфраструктурното строителство отбелязва ръст от 1,8%, а за годината – 2,4%.

Сградното строителство намалява минимално през септември спрямо август, а в сравнение със септември 2018 г. остава без промяна.

Като цяло в ЕС строителната продукция през септември нараства с 0,3% спрямо август и също с 0,3% спрямо септември 2018 г. В еврозоната увеличението за месеца достига 0,7%, но на годишна база се отчита спад от 0,7%.

По статията работи: Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Институционалните инвеститори показват силен апетит към имоти през 2022 г.