Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

България е сред лидерите в ЕС по най-висок дял на разходите за жилището

Почти една пета от българите в големите градове и над 25% от жителите в селата харчат над 40% от разполагаемия си доход за жилището

България е сред лидерите в ЕС по най-висок дял на разходите за жилището

Снимка: FreeImages.com

България е сред страните от Европейския съюз (ЕС) с най-висок дял на разходите за жилища от доходите на домакинствата, показват данни на европейската статистическа служба Евростат.

През 2016 г. почти 20% от българите, които живеят в големите градове, харчат над 40% от разполагаемия си доход за жилището. Лидер по този показател е Гърция с 45%, следвана от Дания и Германия със съответно 23% и 20%.

Една пета от българите, които живеят в малките градове, харчат над 40% от разполагаемия си доход за жилището, което поставя страната ни на второ място след Гърция (42%).

Жителите в селата у нас, които харчат над 40% от разполагаемия си доход за жилището, са над 25%, което отново ни нарежда на второ място в ЕС след Гърция (35%).


 

И по трите показателя на последно място в ЕС е Малта с под 5% населението, което харчи над 40% от разполагаемия доход, сочат данните. Подобен е и делът в Кипър.

Средно за ЕС 13% от хората, които живеят в големите градове, харчат над 40% от доходите си за жилището. В малките градове, предградията и селата разходите са по-ниски и една десета от населението на блока се налага да изразходва над 40% от доходите си за жилището.

Данните показват още, че през 2016 г. 41% от населението на ЕС живее в големи градове, 31% - в малки градове и предградия, а 28% - в селски райони.

Най-висок е делът на градското население в Малта – 90%, Великобритания (59%), Холандия (55%), Испания (51%) и Кипър (50%). Същевременно само 13% от гражданите на Люксембург се причисляват към градското население, както и 20% от словенците и 23% от словаците.

Градовете продължават да привличат най-голям дял от населението с висше образование и висока квалификация. През миналата година 35% от градското население в ЕС, което живее в големите градове, има висше образование спрямо една четвърт от населението в малките градове и една пета от населението в селските райони.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Радина Колева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

0
 
3
 
3
преди 2 години
Няма профилна снимка
Той и написалият статията журналист не е наясно за какво са изхарчени парите по жилището. Просто е превел/преписал дословно текста на Евростат.
0
 
4
 
2
преди 2 години
Няма профилна снимка
Той и написалият статията журналист не е наясно за какво са изхарчени парите по жилището. Просто е превел/преписал дословно текста на Евростат.
0
 
12
 
1
преди 2 години
Няма профилна снимка
Честно казано не разбрах тия 40 процента за какво точно ги харчи - за ипотека, за разходи като данъци, ток и вода, или за всичко заедно. Я че съм прост, прост съм, ама и материалът е като мен :)

Още от По света
Цените на жилищата в Германия и Великобритания растат силно, Китай забавя темп