Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

България е сред страните в ЕС с най-рязък спад на строителството през януари

Гражданското строителство в държавите от общността се свива с 5,7%, а жилищното - с 2,8%, показват данните на Евростат

България е сред страните в ЕС с най-рязък спад на строителството през януари

Снимка: ЕК

България е сред страните с най-рязък спад на строителната продукция в първия месец на 2017 година, сочат данните на Евростат. На годишна база секторът записва понижение от 10,3%, а спрямо декември спадът е от 4,6 на сто.

Данните на европейската статистическа служба показват обаче тенденция на плавно подобрение - през октомври годишният спад беше в рамките на 21,6% и намаля до 10,9% в последния месец на миналата година.

Като цяло строителната продукция в ЕС и еврозоната се свива в първия месец на годината - съответно с 3,3% и 6,2% на годишна база. Спрямо декември 2016 година спадът не е толкова значителен - с 1,5% и 2,3%.

От данните е видно, че в основата на това понижение стои гражданското строителство - през първия месец на годината то се свива с 5,7% на годишна база в страните от общността. При жилищното строителство също има спад, но в рамките на 2,8 на сто.

Страните с най-рязко намаление на строителната продукция в началото на годината са Белгия (18%), Словакия (17,2%), Испания (13,1%) и България (10,3%). На обратния полюс се нареждат Унгария (18,3%) и Швеция (10%).

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Коментари (3)

0
 
0
 
3
преди 8 месеца
Няма профилна снимка
Аз виждам доста сериозно изчерпване на добри парцели из централните части на градовете, а и не само централните. Върви едно безогледно презастрояване. Общините трябва добре да си премислят плановете за бъдещо ДООСИРАНЕ на градската среда. За мен сега точно това се случва. Няма паркоместа, няма зелени площи. Всички партери са магазини и офиси, често празни. Няма слънце. Добре е да се поспрем малко. Населението намалява в почти всички градове. Стари блокове не се събарят все още. Не знам какви чудеса очакваме в бъдеще. Проблемът с градската среда е по-голям от ръста в строителството. А относно надуването на балона - май съмнения няма. Целият свят е построен на огромни дългове ама да залагаш , че това ще продължи безпроблемно още 20-30 години докато изплатиш ипотеката е малко рисковано. Най-малкото лихвите се променят. Вземайки заем на 30-35 няма как да си гарантираш възможност да го изплащаш на 50-55, когато няма да те искат на работа. Така , че малко спокойствие не е зле.
5
 
2
 
2
преди 8 месеца
януари беше извънредно мразовит за цяла Европа.. щеше да е ненормално да отчетат обратното.. същото се отнася и за индуст. продукция.. без паника..
1
 
8
 
1
преди 8 месеца
Няма профилна снимка
Значи Евростат има други данни, не е като платените публикации на агенциите за 15-20% растеж на покупките

Още от По света
Сделките с жилища в Манхатън стават на все по-високи цени