IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България е трета в ЕС по ръст на строителството през юли

Ръстовете в сектора се определят от повишението при сградното строителство

14:00 | 18.09.19 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

България е в топ три страните от Европейския съюз (ЕС) с най-голям ръст на строителството през юли, показват данни на европейската статистическа служба Евростат.

Годишното увеличение на строителната продукция е 4,3% през седмия месец от годината, което нарежда страната ни на трето място по ръст.

Лидер е Румъния с почти 40% повишение, втора е Унгария с 33%.

В Словакия е регистриран най-силен спад – 7,7%, втора е Франция с понижение от 2,5%.

Унгария и Румъния са и страните с най-силно увеличение на строителството през юли спрямо юни – съответно 9,6% и 4,1%. Във Франция и Словакия е най-силният спад – съответно 4,2% и 2%.

Като цяло в ЕС през юли годишният ръст на строителната продукция достига 1,7%, а за страните от еврозоната е 1,1%. Спрямо юни измененията са минимални.

Ръстовете на строителството се определят най-вече от сградното строителство. Строителството на инфраструктура расте, но по-бавно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:50 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
simbad
преди 4 години
Тва е добре. Печатницата на жилища бълва шума. Да има къде да се плодят младите. Може да ги дават на етажи вместо на жилища. 100 лв етажа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още