Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Бързият растеж на един от най-горещите имотни сектори вече е в миналото

Коронавирусът подкопова бизнес модела на компаниите за съвместна работа и излага на риск тези от тях със скъпи наемни договори

Бързият растеж на един от най-горещите имотни сектори вече е в миналото

Снимка: Alberto Bernasconi/Bloomberg

Най-големите компании за съвместна работа в света започват да затварят губещи локации в цял свят, което е признак за край на дългогодишната експанзия в един от най-горещите сектори на недвижимите имоти, пише Wall Street Journal.

Оттеглянето отразява усилията за намаляване на разходите в момент, когато коронавирусът ограничава търсенето на офис площи вероятно за години напред. То също показва как по-големи компании за съвместна работа, надпреварващи се за подписването на колкото се може повече наемни договори и за завземане на пазарен дял, са се разраснали твърде много и се огъват под бремето на дългове и скъпи наемни договори.

Делът на пространствата за съвместна работа, които са затворили врати, все още е малък. През първото полугодие са затворени само 1,5% от наетите площи от компании за гъвкави офиси на 20-те най-големи пазара в САЩ, сочат данни на консултантската компания CBRE.

Скот Хома, ръководител на изследванията на офис пазара в консултантската компания JLL, казва, че последиците са скромни отчасти защото някои оператори са успели да си издействат смекчаване на наема и защото затварянето на локации отнема време. Но JLL счита, че от около 4500 коуъркинг локации в САЩ, една пета, или около 2,3 млн. кв. м, вероятно ще затворят или ще сменят оператори.

IWG, най-голямата компания за гъвкави офиси в света по брой локации, съобщи неотдавна, че е затворила 32 локации през първото полугодие на тази година заради коронавирусната пандемия. Компанията планира да затвори около сто локации през второто полугодие, или 4% от общите площи, казва главният изпълнителен директор Марк Диксън.

Още по темата
В Knotel, която преотдава мебелирани офиси на компании, приходите са намалели с около 20% през второто тримесечие, казва главният изпълнителен директор Амол Сарва. Компанията планира да се откаже от 20% от локациите в портфейла си и също така си е издействала прекратяването на някои договори за наем срещу обезщетение.

WeWork е продължила усилията отпреди COVID-19 да прекрати редица наемни договори, включително договор за близо 21 хил. кв. м в Дюселдорф, Германия, подписан миналата година.

Затварянията са драматичен обрат за индустрията, която беше един от най-бързо растящите сектори на бизнес имотите. Години наред операторите на гъвкави офиси имаха растящ дял от нови наемни договори в някои от най-големите градове в света, тласкайки нагоре търсенето на бизнес имоти и увеличавайки печалбите на собствениците.

Пространствата за съвместна работа привлякоха голям брой работещи младежи с предлагането на споделени, гъсто населени офиси, където могат да се събират на по бира след работа. Но много компании продължават да работят от разстояние, а социалното дистанциране направлява действията на завърналите се служители в офисите, така че привлекателността на съвместната работа намалява значително. Повсеместните съкращения и затварянето на бизнеси също намаляват търсенето на офиси като цяло.

Но компаниите за гъвкави офиси имаха известен успех в предоговарянето на наемните си договори и понижаването на месечните наеми, тъй като собствениците бяха разтревожени от замяната на наемател по време на пандемията.

Ръководители в сегмента на споделените работни пространства казват също, че индустрията в крайна сметка ще се възползва от промяната към по-отдалечена работа и гъвкав работен график, тъй като все повече компании избягват големи, дълготрайни наемни договори за офиси и търсят по-малки пространства по-близо до местата, където живеят служителите им.

Съобщението неотдавна на компанията-майка на Google Alphabet, че ще удължи работата от разстояние поне до идното лято е още един предупредителен сигнал. Много компании подписват членство в пространства за съвместна работа за до една година и ако не очакват скорошно завръщане в офиса е малко вероятно да възобновят договорите си.

За компаниите за съвместна работа отказът от наемни договори може да е труден и скъп. We Co., компанията-майка на WeWork, например, подписва наемни договори чрез дружества със специална цел, но обикновено предоставя корпоративни гаранции или кредитен рейтинг за част от наемните задължения. Това означава, че компанията-майка ще трябва да плаща дори след затварянето на локацията.

В някои случаи договорите за наем на WeWork включват ангажимент от собствениците на имоти да инвестират усилено в пространството и компанията успяваше да излезе от договори отчасти, като отменяше това задължение.

Columbia Property Trust, например, съобщи при представянето на отчета си, че е била освободена от плащането на 18,7 млн. долара за сграда на WeWork в Манхатън, като се съгласила да прекрати наемния договор, подписан в края на 2018 г. Собственикът е получил и плащане на стойност 6,4 млн. долара, съобщи главният изпълнителен директор Нелсън Милс.

Но усилията за затваряне на локации водеха често и до напрежение между компаниите за съвместна работа и собствениците на имоти. Собственици на имоти съдят Knotel, WeWork и други за неплатен наем.

IWG използва защитата от фалит за излизане от някои наемни задължения. Четири дружества със специално предназначение, създадени да наемат и управляват определени локации в Калъбмъс, Охайо, Чикаго, Форт Лодърдейл и Чепъл Хил неотдавна подадоха заявление за защита от фалит в Делауър, сочат съдебни документи.

Компанията за съвместна работа използва вид защита от фалит, предназначен за малък бизнес, показват документите. Макар че IWG е голяма публична компания, дружествата й със специална цел, които подписват договори за наем, са много по-малки. Заявлението за защита от фалит по глава 5 често е по-бързо и по-евтино от по-известната глава 11, казва Адам Стейн-Сапир, управляващ член в Pioneer Funding Group, която инвестира в искове срещу банкрутирали компании.

Според Диксън заявлението за защита от фалит позволява на сдруженията със специална цел да излязат от дългогодишни наемни задължения в замяна на еднократно наказание.

Диксън допълва, че много от наемните договори, от които IWG се отказва, са подписани с високи наеми във възхода на пазара, а тези от тях, които се намират в градски центрове, където служителите зависят от градския транспорт, сега не са предпочитани заради коронавируса. Площите на компанията в околностите се представят по-добре, отбелязва той.

По статията работи: Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Преустройство на празните молове - решение на жилищната криза в Калифорния?