Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Capital Economics: Цените на жилищата в САЩ вероятно ще намалеят

Растящите лихви по ипотечните кредити влошават достъпността на жилищата и това изключва потенциални купувачи от пазара

Capital Economics: Цените на жилищата в САЩ вероятно ще намалеят

Снимка: Bloomberg LP

Цените на жилищата в САЩ вероятно ще намалеят, тъй като лихвите по ипотечните кредити надхвърлят 6% и свиват достъпността за средностатистическия купувач, прогнозира Capital Economics, цитирана от Bloomberg.

Цените на имотите в страната може да спаднат с 5% до средата на следващата година, счита Матю Пойнтън, старши имотен икономист, цитиран в пазарен анализ. Преди време той прогнозира, че цените ще останат без промяна в този период. 

Още по темата

Средностатистическо домакинства, което иска да купи жилища на средна цена, сега ще трябва да задели над една четвърт от годишните си доходи за вноски по ипотечните кредити, сочи докладът. Това надвишава средните 24% в средата на първото десетилетие от новия век.

„Това влошаване на достъпността ще изключи потенциални купувачи от пазара“, отбелязва Понтън. „Това ще намали конкуренцията за жилища, а продавачите в крайна сметка ще усетят нуждата да приемат по-ниска цена за имота си“, допълва той.

Действията на Федералния резерв за овладяване на инфлацията потиснаха дейността на американския жилищен пазар, въпреки че до момента цените остават без промяна. Capital Economics очаква те да достигнат годишен ръст от 3% до края на 2024 г.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Празни офиси на Wall Street ще бъдат превърнати в апартаменти