IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Caterpillar намали прогнозата си за годишните си продажби

Компанията обяви и съкращаване на 10 000 работни места в опит да се справи с последиците от забавянето на минната и енергийната индустрия

19:27 | 24.09.15 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Най-големият производител на минна и строителна техника в света Caterpillar намали прогнозата си за продажбите и заяви, че ще съкрати 10 000 работни места през следващите четири години в отговор на забавянето на минната и енергийната индустрия, съобщава Bloomberg.

Компанията понижи прогнозата си за приходите за 2015 г. до около 48 млрд. долара от предишната оценка за около 49 млрд. долара и заяви, че продажбите ѝ вероятно ще спаднат с 5% през следващата година. Съкращенията на работните места са част от план, който ще пести оперативни разходи за около 1,5 млрд. долара годишно, заяви базираната в Пеория, Илинойс, компания в четвъртък. Консолидацията и затварянето на заводи може да засегне повече от 20 фабрики.

Цената на акциите на Caterpillar се срина с 7,9% след отварянето на борсите в САЩ, най-големия спад в рамките на деня за компанията от повече от седем месеца.

Caterpillar вероятно ще отбележи спад на продажбите за четвърта поредна година, което се случва за пръв път в 90-годишната ѝ история. Икономиите, обявени в четвъртък, идват четири години, след като компанията плати 7,5 млрд. долара за придобиването на Bucyrus International Inc., което е най-голямата сделка в историята на компанията, и за разширяване на предлаганата минна техника. Оттогава забавянето на китайската икономика, най-големия потребител на суровини в света, доведе до срив на цените на въглищата и металите, което нанесе сериозни вреди на минните клиенти на Caterpillar. Американската компания продава техника и на енергийната индустрия, която пък е силно засегната от ниските цени на петрола.

„Изправени сме пред конвергенция на предизвикателни пазарни условия в ключови региони и индустриални сектори – по-конкретно в минната и енергийната индустрия“, заяви главният изпълнителен директор на Caterpillar Дъг Оберхелман. „Макар че това са правилните бизнеси за дейността ни в дългосрочен план, трябва да преодолеем това, което може да се окаже значителен и понякога продължителен спад“.

Съкращаването на работните места идва, след като компанията вече намали служителите си с 5,5% през 2013 г., сочат данни на Bloomberg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:17 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още