IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на дървесината достига исторически връх заради ръста на ремонтите

Доставчици свиха производството и ликвидираха наличности в очакване на спад на продажбите

14:57 | 25.08.20 г.
<p>
	<em>Снимка: George Frey/Bloomberg</em></p>

Снимка: George Frey/Bloomberg

Златото и среброто отвяха повечето активи, но друга стока се оформя като най-добре представящата се тази година – дървесината, пише Financial Times.

Цената на дървесината достигна рекорден връх благодарение на нарасналото търсене, тъй като работата от вкъщи заради COVID-19 предизвика вълна от проекти за ремонти – от огради до навеси, в момент на ниски наличности.

Цената на дървесината е скочила със 104% тази година, почти четири пъти повече от процентния ръст на златото, и достига 828 долара за хиляда фута. В началото на август цените преминаха предишния рекорд от 651 долара, поставен през 2018 г,. когато суровата зима в Канада предизвика проблеми с транспортирането месеци наред. Само през миналата седмица цената на дървесината е прибавила 13% към стойността си. Дървесина Дървесина

„Това е най-ожесточеното, рязко и надценено рали в историята на дървесината“, казва Робин Крос, брокер в StoneX.

Когато пандемията започна да се разпространява в Северна Америка, много дъскорезници намалиха производството в очакване на срив на търсенето. Но те сгрешиха, казва Крос, посочвайки вече ниските наличности заради силния темп на строителството на нови жилища в САЩ преди пандемията.

„Много хора си остават у дома и решават да направят нови ремонти – да направят бюра или нова стая“, коментира Крис МакАйвър, вицепрезидент на отдел „Продажби“ в компанията West Fraser, най-големия производител на дървесина в Северна Америка.

Цените на дървесината са получили допълнителна подкрепа от ниските лихви, които бързо доведоха до възстановяване на търсенето на жилища, а жителите на градовете потърсиха бягство в домове в провинцията. „Чисто и просто смятам, че хората напускат градовете и покрайнините“, казва Грег Кута, президент на компанията Westline Capital Strategies.

Дървесината не е истински глобален пазар с малки обеми на търговия, въпреки че е една от най-големите стоки в света по употреба и производство. Въпреки това европейските и руските производители продават в Северна Америка на печалба от повишените цени, а канадските производители насочват повече дървесина към САЩ вместо към Азия.

Ралито на дървесината стигна до там, че застрашава да попречи на възстановяването на американския жилищен пазар, предупреди миналата седмица Националната асоциация на жилищните строители. Търговците на дървесина също заявяват, че наблюдават внимателно дали коронавирусната криза ще подкопае доходите на „белите якички“, които са двигателят на търсенето на жилища.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още