IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на земята в Япония нараства за първи път от 8 години

Паричните стимули за икономиката и бумът на туризма подкрепят целия сектор на имотите в страната

20:02 | 23.03.16 г.
Цената на земята в Япония нараства за първи път от 8 години

Цените на парцелите в Япония са нараснали за първи път от осем години през 2015 г., след като ниските лихви по ипотеките насърчиха покупките на жилища, съобщава Bloomberg.

Земята в Страната на изгряващото слънце поскъпва и заради бума на туризма, който доведе до ръст на оценките на хотелите и бизнес имотите, допълва информационната агенция.

В национален мащаб цените на земята за строителство в Япония отбелязват ръст от 0,1% през миналата година спрямо предходната, когато отчетоха спад от 0,3%. Това показват данните на Министерството на земята, инфраструктурата и транспорта.

В трите големи градски района на страната цените на парцелите се възстановяват от 2013 г. насам, когато премиерът Шиндзо Абе представи мерки за насърчаване на икономиката, включително отслабване на йената и поставяне на цел за инфлацията. Това доведе до цялостен ръст на цените на имотите.

Отслабената йена спомогна и за насърчаването на туризма в страната. След въвеждането на стимулите Япония беше посетена от рекорден брой туристи.

Темповете на ръст на цените на земята в Токио, Осака и Нагоя са се ускорили до 2,9% през 2015 г. от 1,8% през 2014 г. Най-скъп за покупка на земя е районът Гинза, където през миналата година цената на един терен достигна 40,1 млн. йени (358 хил. долара).

Въпреки съживяването цените на земята в Япония са с една трета под пиковите равнища, достигнати през 90-те години на миналия век. Кризата оттогава “задръсти” банките с проблемни кредити, заради което страната изпадна в дефлация за повече от десетилетие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:51 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още