IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената за апартамент в Манхатън ще надмине 2 млн. долара за първи път

Очаква се цените на жилищата да паднат през 2017 г.

11:25 | 14.12.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Средната цена на апартамент в Манхатън се очаква до края на годината за първи път да надмине 2 млн. долара, въпреки че очакванията се цените да тръгнат надолу през 2017 г. , след като почти се удвоиха през последното десетилетие, показват резултатите от проучване, цитирано от Ройтерс.

Цените се увеличиха заради скока в продажбите на имоти на стойност 10 млн. долара и повече, показват данните на сайта за недвижими имоти в Ню Йорк CityRealty.

Откриването на 96-етажната кула на Park Avenue, определяна като най-високата жилищна сградата в Северна и Южна Америка, оказва огромен ефект върху цените, посочва CityRealty.

52 от общо 75 продадени апартамента в кулата с изглед към Сентрал парк са на стойност над 10 млн. долара. Някои от жилищата вътре струват повече от 40 млн. долара.

Данните показват, че в Манхатън средната продажна цена през годината е била 2,1 млн. долара. Средната цена за апартамент в района на Манхатън е 91% по-висока в сравнение с 2006 г.

Цените се покачват всяка година от 2011 г. насам, но се очаква да паднат през 2017 г. Липсата на скъпи и големи нови сгради ще държи под контрол цените догодина, прогнозира CityRealty.

Авторитена изследването уточняват, че потенциалното въздействие върху продажбите и цените на неотдавнашното повишение на лихвите по ипотеките не е било анализирано.

Лихвите по ипотечните кредити поеха нагоре след президентските избори на 8 ноември. Увеличението е до голяма степен в очакване на по-бърз икономически растеж и ускоряване инфлацията след избирането на Доналд Тръмп за държавен глава.

Лихвеният процент за 30-годишна ипотека с фиксирана лихва в момента е средно 4,27 на сто, което е най-високото ниво за последните две години, сочат данните на Асоциацията на ипотечните банкери. За сравнение, процентът беше 3,6% преди президентските избори в САЩ.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още