Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Цените и продажбите на жилища в Китай намаляват и през ноември

Смекчаването на ограниченията за имотния сектор в страната засега не дава резултат

Цените и продажбите на жилища в Китай намаляват и през ноември

Снимка: Bloomberg LP

Проблемите на китайския имотен пазар се задълбочават през ноември, като цените както на новите, така и на старите жилища са намалели на фона на по-слабото търсене в по-големите градове, показва публикувано в сряда допитване, цитирано от Ройтерс.

Имотният пазар, който съставлява една четвърт от брутния вътрешен продукт на страната, се забави рязко през последните месеци, като нагласите са разтърсени от строгите регулации и растящата ликвидна криза, обхванала някои от най-задлъжнелите строителни компании в страната.

Цените на жилищата в сто града са намалели с 0,04% през ноември спрямо месец по-рано в сравнение с ръста от 0,09% през октомври, показват данни на China Index Academy, една от най-големите независими компании за имотни анализи в страната.

Това е първият спад на цените, установен в изследването, от 2015 г. насам с изключение на понижението от 0,24% през февруари 2020 г. в разгара на пандемията от COVID-19 в Китай.

Само 30% от изследваните сто града съобщават за месечен ръст на цените на новите жилища.

Още по темата
Цените на имотите на вторичния пазар са намалели с 0,08% на месечна база, задълбочавайки спада спрямо 0,04% през октомври.

Официални данни за октомври показаха спад на цените на новите жилища, който беше първи от март 2015 г. насам. Цените на жилищата на вторичния пазар също намаляха в повечето градове наред със срива на новозапочнатите жилища.

„Низходящата тенденция на имотния пазар ще остане непроменена в близко бъдеще“, очаква директорът на отдела за анализи на академията Цао Дзиндзин.

Бързото влошаване на ситуацията в имотния сектор води до спекулации, че държавните ръководители може да преосмислят строгите ограничения за купувачите и предприемачите и дори да намалят лихвите.

Но засега повечето очаквания са ръководителите да проявят твърдост, като в същото време предприемат някои финансови ходове, за да помогнат наистина на купувачите на жилища.

Някои банки ускоряват предоставянето на одобрени ипотечни кредити, а някои получиха указания да отпускат повече кредити на имотни компании за строителство.

Миналата седмица югозападният град Чънду предприе мерки, гарантиращи, че предприемачите ще получат средства от предварително продадени имоти и нови кредити, първи подобен ход от китайски град за смекчаване на ликвидната криза.

Месечните цени на новите жилища в големите и малките градове са намалели съответно с 0,1% и 0,2% спрямо 0,01% и 0,09% през октомври, показват още данните на Academy.

В неотдавнашно свое изследване Oxford Economics съобщи, че очаква спадът на имотния пазар в Китай да продължи и през първото полугодие на 2022 г.

Освен цените на жилищата намаляват и продажбите на имоти. Продажбите със сключен договор на стоте водещи строителни компании в Китай са се понижили през ноември с 38% спрямо година по-рано до 751 млрд. юана (118 млрд. долара), което е по-рязък спад от свиването с 32% предходния месец, сочат неокончателни данни на компанията за анализи China Real Estate Information Corp (CRIC), цитирани от Bloomberg.

„Трудно е да се подобри значително средата за финансиране на „проблемните“ имотни компании и натискът върху капиталовия оборот може да продължи да се засилва“, отбелязват авторите на проучването. Смекчаването на политиките през последно време може да е от полза за държавните компании и „качествените“ строителни компании от частния сектор, допълват те.

„Ръстът на продажбите на национално равнище ще остане слаб през идните шест до 12 месеца“, очакват анализатори от Moody’s Investors Service. „Затегнатата среда за кредитиране ще увеличи риска за рефинансиране в сектора в момент, когато инвеститори и кредитори продължават да избягват финансово нестабилни строителни компании“, допълват те.

Продажбите с подписан договор на стоте водещи строителни компании в Китай намаляват стабилно от юли насам, като над половината от тях регистрират понижение от над 30% на годишна база миналия месец, показват данните на CRIC. Продажбите на жилища в 29 ключови града в Китай са продължили да намаляват от гледна точка на обща площ през ноември със спад от 32% на годишна база и с 19% спрямо същия месец на 2019 г.

Въпреки че някои големи китайски градове като Шанхай и Чънду ускориха одобряването на ипотечни кредити или намалиха лихвите по кредитите, предприемачите вероятно ще продължат да разчитат на отстъпки в цените и „подсладители“ за купувачите на жилища, за да стимулират продажбите, отбелязва CRIC.

Анализатори от Citigroup очакват продажбите на жилища да се стабилизират през март, след като станат ясни повече подробности около плана на Китай за налагане на имотен данък.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Струва ли си покупката на жилище в метавселена?