Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Цените на апартаментите в Токио надхвърлят връхната точка от ерата на балона

Увеличаването на семействата, в които и двамата партньори получават високи доходи, е една от причините за силния ръст на цените на жилищата

Цените на апартаментите в Токио надхвърлят връхната точка от ерата на балона

Снимка: Bloomberg LP

Цените на новите апартаменти в Токио са надхвърлили 30-годишен рекорд през 2021 г., тъй като нарастващото търсене от домакинства, в които и двамата членове на семейството имат доходи, и растящите строителни разходи дават тласък на замрелия преди време жилищен пазар в японската столица, пише Bloomberg.

Основната цена на нови апартаменти в Токио и околностите му е достигнала 62,6 млн. йени (550 хил. долара) миналата година, надхвърляйки прага от 61,2 млн. йени, достигнат през 1990 г. във връхната точка на икономическия балон, сочат публикувани във вторник данни на Института по икономика на недвижимите имоти. Някои пазарни наблюдатели очакват ръстът да продължи и през тази година.

„Заради недостига на земя и високите строителни разходи предлагането вероятно няма да нарасне скоро“, коментира Рюта Хаякава, мениджър в компанията Sumitomo Realty & Development. „Предвид търсенето малко вероятно е цените да намалеят“, допълва Хаякава.

Преди Япония да навлезе в период на продължителен икономически спад, цените на земята бяха толкова високи, че според някои изчисления Императорският дворец в Токио струвал повече от цялата земя в Калифорния. Цените на апартаментите се сринаха след спукването на балона, като изгубиха над една трета от стойността си само за пет години и останаха до голяма степен непроменени през идните две десетилетия.

Но през годините откакто тогавашният премиер Шиндзо Абе дойде на власт през 2012 г., цените на новите апартаменти нарастват. Фискалните стимули на Абе и безпрецедентното смекчаване на паричната политика на Японската централна банка помогнаха за съживяването на интереса към пазара на недвижими имоти, като цените на апартаментите нараснаха с над една трета.

Още по темата
Ръстът през последно време е стимулиран и от търсенето преди пандемията от чуждестранни купувачи, особено от Китай, както и от повишения интерес към по-добри за живеене квартали, тъй като работещите хора прекарват повече време у дома заради COVID. Принос за повишаването на цените има и недостигът на предлагане.

Недвижимите имоти се нажежават повече от другите класове активи в Япония. Фондовият пазар в страната все още не е достигнал висините си преди спукването на балона, въпреки че бенчмарковите индекси достигнаха 30-годишни рекорди миналата година. Над 600 апартамента на строителната компания Harumi Flag, където живяха спортистите и членовете на делегациите по време на Олимпийските игри в Токио миналата година, бяха продадени в деня, в който бяха обявени за продажба. Реагирайки на търсенето, правителството планира да ограничи данъчните облекчения за собственици на жилища от следващата година.

Въпреки репутацията на Токио на скъп град десетилетията на стагнация в съчетание с относително лесния достъп до 35-годишни ипотечни кредити при ултраниски лихви означават, че апартаментите в центъра на града са извън възможностите на работещите двойки за разлика от цените на жилищата в много други големи градове в света.

Увеличаването на домакинствата с високи доходи и на двамата членове, тъй като все повече жени навлизат на пазара на труда, също се посочва като причина за растящите цени на имотите в градските области. Семействата, в които и мъжът, и жената работят, сега съставляват над две трети от всички домакинства, което е обрат на 180 градуса спрямо тенденцията в ерата на балона.

Медиите определят явлението като „силни семейства“, а Наоко Куга от NLI Research Institute отбелязва, че това са двойки, при които всеки от партньорите печели над 7 млн. йени. „Макар че общият брой на силните семейства е малък, тяхното желание да харчат е силно, а влиянието им върху потребителския пазар не може да бъде игнорирано“, отбеляза тя в доклад от този месец.

Строителните компании също отчитат изключително висок интерес към луксозни апартаменти, коментира Хаякава от Sumitomo Realty. Търсенето на тези апартаменти, които струват над 200 млн. йени и са с размери над 100 кв. м, расте не само в района на Токио, а и в градове като Осака и Сапоро в провинция Хокайдо, допълва той.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Кризата с разходите за живот във Великобритания блокира наемателите