Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Цените на имотите в Англия и Уелс отчитат 6,4% годишен ръст през декември

Заради силното търсене и слабото предлагане цените през декември са устоели на обичайното сезонно забавяне

Цените на имотите в Англия и Уелс отчитат 6,4% годишен ръст през декември

Снимка: архив Ройтерс

Средните цени на недвижимите имоти в Англия и Уелс са нараснали с 6,4% на годишна база през декември, достигайки средна стойност от 188 270 паунда, съобщава propertywire.com

На месечна база цените на имотите са нараснали с 1,2% спрямо ноември 2015 г., сочи месечният отчет на Имотния регистър.

Лондон отчита най-големия ръст на средната цена на недвижимите имоти с годишно повишение от 12,4% и месечно от 2,1%, което прави средна цена на имотите от 514 097 паунда.

Още по темата

Марк Посняк, управляващ директор в Dragonfly Property Finance, посочва, че предвид това силно търсене и слабо предлагане цените през декември са устояли на обичайното сезонно забавяне, като това се е усетило най-силно в Лондон.

Според него изоставането на строителството има значително влияние върху пазара. „От положителна гледна точка обаче отчитаме осезаемо по-силна строителна дейност в момента, особено от малките компании. Ще отнеме известно време обаче това да се отрази на пазара“, казва той.

„Поглеждайки към 2016 г. е трудно да видим дали сегашната тенденция на стабилно повишаващи се цени ще продължи, особено предвид факта, че лихвените проценти вероятно няма да бъдат увеличени в близко бъдеще, а пазарът на труда ще остане стабилен“, допълва той.

Според Джон Ийстгейт, директор на продажбите и маркетинга в OneSavings Bank, засиленото търсене от страна на купувачите подхранва ръста на жилищния пазар. „Укрепващият пазар на труда, стабилните настроения на потребителите и подкрепящият ипотечен пазар изиграват своята роля въпреки пречките около празничния период. Това силно търсене е усложнено от рекордно ниските нива на имотите, предлагани на пазара в момента“, казва той.

По статията работи: Виктория Тошкова

Последни новини

Коментари (0)


Още от По света
Наемите на първокласни офиси на водещите пазари в Европа достигат нови рекорди