IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на имотите в Китай записват най-бърз ръст от две години

През април имотите в Шанхай са поскъпнали с над 62% на годишна база, сочи статистиката

11:32 | 18.05.16 г.
Цените на имотите в Китай записват най-бърз ръст от две години

Цените на недвижимите имоти в Китай отчитат най-бързия си ръст за последните две години, съобщава Ройтерс, като се позовава на данни на националното статистическо бюро на страната. Тенденцията е особено видима в регионалните центрове и подсказва за началото на възстановяването на пазара в страната.

Най-горещите точки си остават Шанхай и Шънджън - цените на имотите са скочили със съответно 62,4% и 28% спрямо миналия април. Спрямо март все пак ръстът се забавя благодарение на предприетите мерки от страна на властите за охлаждане на ентусиазма на търсещите жилище за покупка.

Така в Шанхай например жилищата са поскъпнали с 3,1% на месечна база спрямо ръст на цените от 3,6% на месечна база през март.

По данни на статистиката през април цените на жилищата в 70-те най-големи града в страната са се увеличили с 6,2 на сто на годишна база. През март имотите поскъпнаха с 4,9%. Това е най-бързият скок на цените от април 2014 г.

Статистиката отчита не само ускорено увеличение на цените на жилищата в големите градове. В по-малките населени места също вече се наблюдава спиране на спада на цените и връщането им към растеж. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:27 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още