Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Цените на жилищата на най-недостъпния пазар в света ще растат и в идните 10 г.

Притокът на жители от континенталната част на Китай ще бъде от ключово значение, прогнозира UBS

Цените на жилищата на най-недостъпния пазар в света ще растат и в идните 10 г.

Снимка: Архив Ройтерс

Цените на най-недостъпния жилищен пазар в света, Хонконг, ще растат още десет години, съобщава UBS Group, цитирана от Bloomberg.

Притокът на жители ще бъде от ключово значение в момент, когато проектът „Големият залив“ интегрира група китайски градове от континенталната част с Хонконг, казва имотният анализатор Джон Лам. Допълнителните купувачи ще бъдат „повече от достатъчни“, за да компенсират намаляващото търсене на жилища от застаряващото местно население, допълва изследователят.

През последните две десетилетия цените на жилищата в Хонконг са нараснали три пъти. Докладът на UBS е публикуван след три поредни месеца на ръст на цените, който изглежда показва, че спадът на цените на жилищата от август миналата година до януари е бил само временно отклонение от общата тенденция. По данни от миналия петък цените са нараснали за 13-а поредна седмица.

Лам счита, че през следващите десет години в града ще се търсят по 60 хил. жилища на година, което е доста над дългосрочната цел на правителството по отношение на предлагането за 45 хил. жилища годишно.

Още по темата

Пазарът постигна скок през последните месеци на фона на подобряването на нагласите заради ниските лихвени проценти и ограниченото предлагане. Хората купуват жилища, защото се страхуват, че цените ще се повишат в бъдеще.

За проекта Montara на компанията Wheelock Properties 103 потенциални купувачи се конкурират за всяко жилище, което го превръща в най-конкурентния от 2013 г. насам, съобщава Hong Kong Economic Times.

UBS не е единствената, която прогнозира продължителен ръст на цените.

„Може да има краткосрочно приспособяване на цените, но те ще продължат да растат в идните пет до десет години“, смята и имотният анализатор на Bloomberg Intelligence Питър Уон, като се позовава на ръста на населението и ограниченото предлагане на земя.

Той очаква цените да нараснат с 10% тази година.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Елена Илиева
Още по темата: По света

Последни новини

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Цените на луксозните жилища в света растат с най-бавния си темп от 2009 г.