IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на жилищата на най-недостъпния пазар в света ще растат и в идните 10 г.

Притокът на жители от континенталната част на Китай ще бъде от ключово значение, прогнозира UBS

10:07 | 14.05.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цените на най-недостъпния жилищен пазар в света, Хонконг, ще растат още десет години, съобщава UBS Group, цитирана от Bloomberg.

Притокът на жители ще бъде от ключово значение в момент, когато проектът „Големият залив“ интегрира група китайски градове от континенталната част с Хонконг, казва имотният анализатор Джон Лам. Допълнителните купувачи ще бъдат „повече от достатъчни“, за да компенсират намаляващото търсене на жилища от застаряващото местно население, допълва изследователят.

През последните две десетилетия цените на жилищата в Хонконг са нараснали три пъти. Докладът на UBS е публикуван след три поредни месеца на ръст на цените, който изглежда показва, че спадът на цените на жилищата от август миналата година до януари е бил само временно отклонение от общата тенденция. По данни от миналия петък цените са нараснали за 13-а поредна седмица.

Лам счита, че през следващите десет години в града ще се търсят по 60 хил. жилища на година, което е доста над дългосрочната цел на правителството по отношение на предлагането за 45 хил. жилища годишно.

Пазарът постигна скок през последните месеци на фона на подобряването на нагласите заради ниските лихвени проценти и ограниченото предлагане. Хората купуват жилища, защото се страхуват, че цените ще се повишат в бъдеще.

За проекта Montara на компанията Wheelock Properties 103 потенциални купувачи се конкурират за всяко жилище, което го превръща в най-конкурентния от 2013 г. насам, съобщава Hong Kong Economic Times.

UBS не е единствената, която прогнозира продължителен ръст на цените.

„Може да има краткосрочно приспособяване на цените, но те ще продължат да растат в идните пет до десет години“, смята и имотният анализатор на Bloomberg Intelligence Питър Уон, като се позовава на ръста на населението и ограниченото предлагане на земя.

Той очаква цените да нараснат с 10% тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:36 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още