IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на жилищата на Острова отбелязват анемичен растеж за седми пореден месец

Те са нараснали само с 0,5% през юни на фона на несигурността около Brexit

13:26 | 02.07.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цените на жилищата във Великобритания отново са отбелязали слаб ръст миналия месец, а цените в Лондон и югоизточната част на страната са продължили да намаляват, сочат данни на National Building Society, цитирани от Bloomberg.

Жилищата във Великобритания са поскъпнали само с 0,5% на годишна основа през юни, което е седми пореден месец на повишение под 1%. За сравнение през същия период на миналата година скокът беше от около 2%. Жилища Жилища

Несигурността около излизането на Великобритания от Европейския съюз натежа на жилищния пазар миналата година, особено в Лондон. Въпреки това рекордната заетост и лихвените проценти, които са на най-ниското си ниво в историята, подкопават търсенето.

Липсата на яснота около Brexit ще продължи да се отразява негативно на пазара. Потенциални продавачи задържат имотите си в очакване на повече информация какво ще се случи с наближаването на крайния срок за излизане на Великобритания от ЕС на 31 октомври. Фаворитът за следващ британски премиер Борис Джонсън заяви, че страната му ще напусне съюза със или без сделка с ЕС, ако е необходимо.

„По ирония на съдбата несигурността около Brexit може би ограничава и натиска върху цените към понижение. Въпреки че търсенето на жилища се забавя, същото се отнася и за предлагането на жилища на пазара, тъй като все повече домакинства възприемат изчакващ подход. Инфлационният импулс заради липсата на налични имоти изглежда не позволява по-значително понижаване на цените“, казва икономистът на Bloomberg Нираж Шах.

Според компанията Nationwide тенденциите на жилищния пазар вероятно ще продължат да отразяват по-широката икономика. Растежът във Великобритания достигна стабилните 0,5% през първото тримесечие, но това отчасти се дължи на последиците от запасяването заради Brexit. Възможно е икономиката на страната да изпадне в стагнация това тримесечие, а Английската централна банка (АЦБ) съобщи миналия месец, че рисковете от спад са нараснали.

„Въпреки че стабилният пазар на труда и ниските лихви по кредитите ще окажат подкрепа, несигурността вероятно ще продължи да се отразява негативно на нагласите и активността, като растежът на цените и броят на трансакциите остават близо до настоящите си нива в идните месеци“, казва Робърт Гарднър, главен икономист на Nationwide.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още