IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на жилищата са продължили да се понижават

За първото тримесечие Евростат отчита спад от 0,9% на тримесечна и 2,2% на годишна база

12:59 | 11.07.13 г. 3
Автор - снимка
Редактор
Цените на жилищата са продължили да се понижават

Цените на жилищата в България са продължили да падат и през първото тримесечие на годината, сочат данните на европейската статистическа служба Евростат.

В периода януари-март спрямо предходните три месеца е отчетено понижение на цените от 0,9 на сто, а на годишна база – 2,2%, сочи европейската статистика. През предходното тримесечие беше регистриран спад от съответно 1,7% и 1,3%.

Цените на жилищата в еврозоната са се понижили средно с 2,2% през първите три месеца на годината спрямо същия период на миналата година, а в целия Европейски съюз (ЕС) – със средните 1,4 на сто.

Спрямо последното тримесечие на миналата година е регистриран спад от съответно 1% и 0,6% средно за еврозоната и ЕС.

Най-голям годишен ръст на цените на жилищата е отчетен в Естония (7,7%), Латвия (7,2%), Люксембург (4,3%) и Швеция (4,1%), а най-голям спад – в Испания (-12,8%), Унгария (-9,3%), Португалия (-7,3%) и Холандия (-7,2%).

На тримесечна база най-голямо повишение на цените е отчетено в съседна Румъния (4,3%), Естония (3,1%), Латвия (2,3%) и Словакия (също 2,3%), а най-голям спад – в Испания (-5,1%), Кипър (-4,8%), Унгария (-3,3%) и Португалия (-3,2%).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:06 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 0
Dimi_Dukov_1
преди 10 години
Така ще е следващите 4-5 години, задържа се и се забавя строителството и цените се понижават, докато пазара достигне равновесни нива на предлагане и търсене...и дай боже да последва така чакания ръст в цените...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 7
Internet
преди 10 години
А у нас в Драгалевци си е все най-скъпо и така ще си остане во веки веков
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 23 rate down comment 0
Gold Zombie
преди 10 години
Е как, бе? Онзи ден тука една агенцийка ни убеждаваше, че има недостиг на жилища и сега бил момента за покупка, защото цените на апартаментите са само нагоре от тук насетне... ?!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още