Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Цените на жилищата със силен растеж в САЩ, Европа и части от Азия

Макао е най-бързо поскъпващият жилищен пазар в света според индекса на онлайн изданието Global Property Guide

Цените на жилищата със силен растеж в САЩ, Европа и части от Азия

Снимка: Ройтерс

Макао е най-бързо поскъпващият жилищен пазар в света с ръст на цените от 20,58% през първите три месеца на 2018 г., показва индексът на цените на жилищата на онлайн изданието Global Property Guide.

След това в класацията се нареждат Пуерто Рико (+12,55%), Ирландия (+12,51%), Хонконг (+11,7%) и Египет (+11,4%). В десетката на най-бързо поскъпващите жилищни пазари в света попадат още Исландия (+10,1%), Джърси (+8,9%), Холандия (6,9%), Македония (6,1%) и Тайланд (6,1%).

България не е включена в индекса на Global Property Guide, тъй като все още липсват статистически данни за цените на жилищата у нас през първото тримесечие. Националният статистически институт (НСИ) ще публикува индекса си за цените на жилищата за първите три месеца на 2018 г. на 29 юни. Европейската статистическа служба Евростат ще обяви данните си на 10 юли.

Страната ни обаче беше поставена на седмо място сред най-бързо растящите пазари в света от консултантската компания Knight Frank, която е използвала данни от третото тримесечие на 2017 г. С ръст на цените от 9% на годишна основа страната ни щеше да заеме седмо място и в индекса на Global Property Guide.

Цените на жилищата са се повишили в 31 от 42-та жилищни пазара в света, които до момента са публикували статистика. Понижение на цените е отчетено на десет пазара.

Цените на жилищата продължават да растат значително в Макао, Хонконг и повечето страни в Европа, докато в Канада, Китай, Нова Зеландия, Русия и повечето страни от Близкия Изток те  или намаляват, или ръстът им рязко се забавя.
Най-голям годишен спад е регистриран в Катар (-9,66%), Украйна (-7,55%), Дубай (-6,44%), Нова Зеландия (-3,37%) и Норвегия (-3,01%).

Само 20 жилищни пазара в света, за които има данни, ускоряват растежа си през първите три месеца на 2018 г., докато на 22 жилищни пазара ръстът на цените се забавя, сочат данните на Global Property Guide.

Силен жилищен пазар в Европа

Цените на жилищата на Стария континент продължават да растат с повишение на годишна основа на 15 от 21 жилищни пазара, за които има данни за първото тримесечие.

Ирландия е най-добре представящата се страна в Европа, подкрепена от силната си икономика. Растящите цени на жилищата в страната са стимулирани главно от силното търсене, както и от недостатъчното предлагане. Ирландската икономика постигна ръст от 7,3% миналата година и се очаква да нарасне с още 5,7% тази година.

Сред другите силно представящи се пазари в Европа са Исландия с годишен ръст на цените от 10,1% през първото тримесечие, Холандия с ръст от 6,9%, Джърси с 8,9%, Македония с 6,1%, Латвия с 5,7%, Румъния с 4,7%, Португалия с 4,7%, Германия с 4,1% и Естония с 3,7%.

Скромен до минимален ръст отбелязват цените на жилищата в Швеция (2,9%), Словакия (2,4%), Испания (2,3%), Австрия (1,6%), Финландия (0,2%) и Литва (0,1%).

Във Великобритания цените на жилищата са останали непроменени през първото тримесечие на 2018 г. Лондон е най-зле представилият се регион в страната със спад на цените на жилищата от 3,4% на годишна основа.

Още по темата

Най-слабият жилищен пазар в Европа е Украйна, където цените на жилищата са намалели със 7,5% на годишна основа през първото тримесечие на тази година. След почти осем години на непрекъснат растеж жилищният пазар в Норвегия рязко се охлажда, отчасти заради въвеждането на по-строги правила за отпускане на ипотечни кредити миналата година. Цените на жилищата в страната са намалели с 3,01% през първото тримесечие на тази година спрямо силния ръст от 7,38% в същия период на миналата година.

В Швейцария цените на жилищата са намалели с 2,6% на годишна основа след близо 15 години на непрекъснат растеж. Жилищният пазар в Русия проявява признаци на подобрение, но цените на жилищата продължават да намаляват. Те са отбелязали спад от 1,95% на годишна основа през първото тримесечие, което е най-малкото понижение от първото тримесечие на 2013 г.

Азиатско-тихоокеанският регион набира сили

Два от петте най-силни жилищни пазара в света се намират в Азиатско-тихоокеанския регион – Макао и Хонконг, като цените на жилищата са нараснали на 8 от 11-те жилищни пазара в региона, за които има данни за първото тримесечие.

Жилищният пазар в Китай обаче изпитва затруднения, тъй като новите регулации и затягането на валутната политика се отразяват на предприемачите и спекулативните купувачи. В Шанхай цените на жилищата са намалели с 2,14% на годишна основа през първото тримесечие спрямо ръст от 13,1% през същия период на миналата година.

Жилищните пазари в Нова Зеландия и Индонезия също се забавят със спад на цените на годишна основа от съответно 3,3% и 0,29% през първото тримесечие.

Жилищният пазар в Близкия изток продължава да изпитва затруднения

Жилищният пазар в Близкия изток е в тежко положение, като най-слабите жилищни пазари в света се намират в региона – Катар и ОАЕ. Това не е изненадващо предвид отслабването на икономиката в региона заради ниските цени на петрола и продържаващата политическа и дипломатическа криза в региона. Икономиката на Близкия изток постигна ръст от едва 1,1%, най-ниското ниво от осем години.

Изключение от тенденцията е Египет, където цените на жилищата са нараснали с 11,45% на годишна основа през първото тримесечие спрямо спада от 16,68% през същия период на предходната година.

Президентът на страната Абдел Фатах ал-Сиси премахна последните ограничения върху собствеността на земя и имоти от чужденци в Египет и позволи на правителството, което е най-големият земевладелец в страната да използва земята си в програми за публично-частни партньорства. МВФ очаква икономиката на Египет да нарасне с 5,2% тази година, най-силният ръст от десет години насам.

Смесени резултати в Латинска Америка

Жилищният пазар в САЩ остава силен, но пазарът в Канада значително се забавя. В Латинска Америка Мексико и Чили регистрират силен ръст на цените на жилищата, а Бразилия показва признаци на подобрение, но цените на жилищата все още намаляват.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (4)

1
 
1
 
4
Sandy до: studioaa
преди 11 месеца
Няма профилна снимка
Може..и го правят. И с валута може да се спекулира..и го правят, но само тези, които го могат.
1
 
3
 
3
studioaa до: Sandy
преди 11 месеца
Невъзможно е да спекулира с имоти с цел печалба поради една единствена причина - невъможност да се продава веднага... При спекулативен балон дори 2-3 дни забавяне при продажба е равно на катастрофа, а имотът, често не може да се продаде и 1 година на желаната цена... Това прави имота свръхрисков залог и капан за капитала, от който няма измъкване... Неслучайно в историята най-големите загуби винаги са реализирани от инвеститори в имоти - справка Япония през 80-те, Великобритания през 70-те и САЩ през 2008...
1
 
5
 
2
Sandy до: studioaa
преди 11 месеца
Няма профилна снимка
Точно така. Има много балъци, които избраха имотите за инвестиция, които ще ближат раните си. Имоти се купуват, когато са стигнали дъното си, а се продават, когато са надценени. Елементарно нещо е, но простите хора, тоест шараните са толкоз много, че с лопата да ги ринеш. Хак да им е! Тарикатите сами се еват, да го знаете. Правят се на голяма работа, на хитри, на умни, а в крайна сметка си го надяват два ката. В два ката ли казах?.. В три дори
2
 
4
 
1
преди 11 месеца
Това наподобява събитията от периода 2005-2008, а най-силния растеж беше през 2007, точно когато се пукна балончето. Явно се насочваме към подобен сценарии най-късно до 2020г...

Още от По света
Продажбите на съществуващи жилища в САЩ намаляват неочаквано през април