IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на жилищата в Австралия достигнаха 17-годишен връх през февруари

Силното поскъпване затруднява още повече навлизането на младите хора на пазара

09:59 | 01.03.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Жилищният пазар в Австралия отново бележи силен ръст с най-големия месечен скок на цените от 17 години насам, прогонвайки страховете от забавяне заради COVID, предава Bloomberg.

Цените на жилищата на национално ниво са нараснали с 2,1% през февруари, което е най-голямото покачване от август 2003 г., сочат данни на CoreLogic, публикувани в понеделник. Цените в големите градове са нараснали с 2%, водени от Сидни и Мелбърн.

„Австралийският жилищен пазар е насред повсеместен бум“, коментира Тим Лоулес, ръководител на изследванията в CoreLogic. Бързият ръст е „стимулиран от комбинация от рекордно ниски лихви по ипотечните кредити, подобряване на икономическата среда, правителствени стимули и ниски нива на обявените имоти за продажба“, допълва той. Австралия Австралия

Макар че цените на жилищата растат от Сингапур до Канада и САЩ, връщането към бума в Австралия заплашва да увеличи и без това тревожния вече дълг на домакинствата и да затрудни още повече младите хора да навлязат на жилищния пазар. Сидни е на трето място сред най-недостъпните жилищни пазари в света, а Мелбърн заема шесто място според доклад от миналата седмица.

Цените на имотите в страната тръгнаха отново рязко нагоре, след като централната банка понижи лихвите до рекордно дъно и съобщи, че те ще останат на това ниво най-малко три години. Хората търсят също по-големи жилища с площ за работа от вкъщи, а бързият ръст на цените връща страха у хората да не пропуснат нещо, което води до прилив на купувачи на пазара. Това може да доведе до ръст на цените на жилищата с 16% през идните две години, сочат данни на Commonwealth Bank of Australia, най-големия ипотечен кредитор в страната.

„Историята показва, че хората обичат да купуват, когато пазарът расте“, отбелязва Гарет Еърд, ръководител на проучванията за австралийската икономика в Commonwealth Bank. Австралия Австралия

Търг на малка къща с две спални в предградието на Сидни Падингтън миналата събота привлече над 250 души. Наддаването започна от 1,4 млн. австралийски долара (1,1 млн. щатски долара), а имотът в крайна сметка беше продаден за 1,7 млн. австралийски долара.

„Наблюдаваме значителен ръст на търсенето във всички ценови сегменти и във всички предградия“, казва брокерът Бен Колиър, който ръководил продажбата в Падингтън. Обикновено „виждаме различните пазари да се движат с различна скорост, докато сега движението изглежда по-единно“, допълва той.

В Нова Зеландия, където цените на жилищата нараснаха с 13% на годишна база през януари, проблемът е толкова остър, че правителството ще изисква от централната банка да преценява последиците за жилищните цени, когато определя лихвите си – промяна, на която банката се противопостави. Новозеландската централна банка въвежда отново и ограничения за кредитирането на инвеститори в имоти в опит за охлаждане на пазара.

Опасенията, че жилищният пазар в Австралия ще бъде залят от продажби на потиснати активи заради останали без работа хора в резултат на пандемията отслабват, тъй като икономиката се възстановява по-бързо от очакваното, а хората възобновяват плащанията си по ипотечните кредити, след като получиха кредитна ваканция от шест месеца миналата година.

Вместо това недостатъчното предлагане подкрепя бума на цените. Броят на обявените за продажба жилища през първите три седмици на февруари е надолу с 26% на годишна база, сочат данните на CoreLogic.

„Наличните жилища са близо до рекордно дъно за този период от годината, а търсенето на купувачите е доста над средното ниво. Тези условия са от полза за продавачите. Купувачите вероятно се сблъскват с усещането за страх да не пропуснат нещо (FOMO), който ограничава възможностите им за преговори“, казва Лоулес. Австралия Австралия

Друг признак за силата на жилищния пазар е, че одобрените жилищни кредити са нараснали с 10,5% през януари, показаха данни на Австралийската статистическа служба от понеделник.

Цените на жилищата може да нараснат с около 10% през тази и следващата година, прогнозира Westpac Banking Corp.

„Тенденцията към ръст е подкрепена от рекордно ниските лихви, твърдите очаквания на кредитополучателите, че тези лихви ще останат ниски през идните години, широките наличности от кредити и подобряването на икономическата среда с разпространението на ваксините, обещаващо да сложи край на пандемията“, пишат икономисти на банката в доклад от миналата седмица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още