IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на жилищата в Дубай ще достигнат нивата отпреди кризата

Миналата година пазарът на имоти в емирството изпревари този на всички водещи пазари в света

10:51 | 11.02.14 г.
Автор - снимка
Редактор
Цените на жилищата в Дубай ще достигнат нивата отпреди кризата

Жилищните цени в Дубай са само с 15% под пиковите си нива от 2008 г. и ще ги достигнат в рамките на 18 месеца. Това прогнозират консултантите от Jones Lang LaSalle (JLL), цитирани от Ройтерс.

Миналата година пазарът на имоти в емирството изпревари този на всички водещи пазари в света, като цените се повишиха с над 22% на фона на държавните проекти за милиарди долари, предизвикали силно активизиране сред инвеститорите. Бързият растеж обаче предизвика опасения за евентуално повтаряне на балона, който срина цените с над 50% след финансовата криза през 2008 г. 

През януари Международният валутен фонд (МВФ) предупреди за евентуален балон, ако огромните държавни проекти не бъдат изпълнявани внимателно. Инвеститорите обаче са по-предпазливи, а новите държавни регулации за контрол на спекулативните покупки ограничават риска от балон, отбелязват от JLL.

Компанията допълва, че цените ще продължат да нарастват през 2014 г., но не толкова бързо, колкото миналата година. Наемите ще се увеличат с 10-20%.

Според JLL през 2014 г. в Дубай ще бъдат построени 27 000 нови жилища. Като се има предвид обаче, че в някои проекти има забавяне, на пазара вероятно ще излязат около 20 000 жилища, допълват консултантите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още