Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Цените на жилищата в Хонконг растат с най-бързия си темп от над две години

През март те са се повишили с 2,9%, сочат данни на правителството

Цените на жилищата в Хонконг растат с най-бързия си темп от над две години

Снимка: Архив Ройтерс

Цените на частните жилища в Хонконг, който е един от най-скъпите жилищни пазари в света, са се повишили през март с най-бързия си темп от септември 2016 г. на фона на силното натрупано търсене и подобряването на нагласите, съобщава Ройтерс.

Цените на жилищата в гъстонаселения град са се повишили с 2,9% на годишна основа миналия месец, което е трети пореден ръст, и се ускорява спрямо ревизираното покачване с 1,6% през февруари, сочат данни на правителството.

Цените на жилищата в Хонконг намаляваха от август до декември миналата година под натиска на търговското напрежение между САЩ и Китай и по-високите лихвени проценти. Преди това те растяха 28 последователни месеца, а от началото на тази година отбелязват бързо покачване.

„Ръстът е по-висок от очакваното“, казва Томас Лам, изпълнителен директор на консултантската компания Knight Frank. „Ако индексът продължи да се покачва през следващите два-три месеца и няма други негативни фактори, цените на жилищата ще отбележат нов ръст в краткосрочен план“, допълва той.

През последните десет години ултраниските лихвени проценти, ограничените наличности на жилища и големият приток на капитали от купувачи от континенталната част на Китай доведоха до повишение с над 200% на цените на жилищата в Хонконг. Това разгневи много жители на града, които не могат да си позволят да навлязат на жилищния пазар.

Консултантската компания CBRE определи Хонконг за най-недостъпния жилищен пазар в света за осма поредна година в изследване, публикувано през април. Средната цена на жилищните имоти в града достига 1,2 млн. долара или над 22 500 щатски долара на кв. м. За сравнение в Сингапур, който зае второто място в класацията на най-недостъпните жилищни пазари в света, средната цена на жилищата е 874,372 долара или 11 442 щатски долара.

Още по темата

Друга консултантска компания, JLL, съобщи в понеделник, че спадът на гербовите налози, плащани от купувачи, които не се сдобиват с жилище за първи път, или чужденци, през първото тримесечие показва, че мнозинството купувачи са били местни жители, сдобиващи се с жилище за първи път.

На фона на съживяването на имотния пазар строителните предприемачи продават нови жилища на по-високи цени, отколкото преди няколко месеца.

Миналата седмица New World Development и Henderson Land откриха съвместната си жилищна кула в „Каулун“ при цена на жилищната площ, която е с 10% по-висока в сравнение със средната в квартала. Анализатори очакват, че предприемачите ще предлагат не толкова привлекателни продажни цени в сравнение с миналата година.

През първото тримесечие предприемачите са продали общо 5532 нови апартамента, което е най-високото ниво през последните десет тримесечия. Това е повишение със 70% в сравнение с предходното тримесечие и с 44% спрямо година по-рано.

Имотните предприемачи са станали по-активни и на търговете за терени. За терен в т. нар. Нови територии са били организирани 11 търга миналата седмица, което е връх през последните няколко месеца, въпреки рекордните офертни цени в района, съобщават хонконгски медии.

По статията работи: Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Близо 40% от жилищата в САЩ са с изплатен ипотечен кредит