IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на жилищата в Испания отбелязват първи годишен ръст от 2007 г.

През миналата година имотите са поскъпнали с 1% благодарение на ръстовете на цените в няколко провинции и градове

14:50 | 08.01.16 г.
Цените на жилищата в Испания отбелязват първи годишен ръст от 2007 г.

Цените на жилищата в Испания са нараснали с 1% през миналата година в национален мащаб. Това показват актуалните данни на компанията за имоти Tinsa, цитирана от онлайн изданието propertywire.com.

Това е първият годишен ръст на цените от 2007 г. насам, сочат още данните.

Ръстът като цяло е продиктуван от увеличението на цените в Каталуния, региона около Мадрид и на Балеарските острови.

Най-силен ръст на цените на имотите в Испания през миналата година е отчетен в Каталуния - 5,3%, следвана от Мадрид - 3,3%, и Балеарските острови - 2,7%.

Не във всички райони на Испания обаче пазарът на имоти е на пътя на възстановяването. В Навара например е отчетен спад на цените от 8,5%, а в Мурсия – от 4,3%.

“Пазарът е изключително разнороден и се развива с различна скорост в зависимост от района. Цените се покачват в някои области, но все още продължават да намаляват в други”, посочва се в доклада на компанията.

В голяма част от провинциите обаче цените са отбелязали увеличение през последните три месеца на 2015 г. спрямо същия период на миналата година. Затова компанията очаква през тази година пазарът да продължи да се стабилизира и да преодолява регионалните различия. Резки ръстове са малко вероятни, според експертите.

Други компании за имоти отчитат и по-силни ръстове на цените на жилищата в Испания, особено на новите жилища – от порядъка на 3-4% в национален мащаб и над 6 на сто за региона на столицата Мадрид.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:43 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още