Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Цените на жилищата в Испания с първи годишен ръст през второто тримесечие

Ако тенденцията се затвърди, това ще е още един знак, че испанската икономика е здраво стъпила на краката си

Цените на жилищата в Испания се повишават за първи път от повече от шест години, което предполага, че зараждащото се икономическо възстановяване на страната набира скорост дори и в секторите, които бяха най-силно засегнати от неотдавнашната криза, пише FT.

Цените на жилищата през второто тримесечие са нараснали с 0,8 на сто в сравнение със същия период на миналата година, сочат данните на националната статистическа служба на Испания. Това е първият годишен ръст от първото тримесечие на 2008 г. насам. Тогава се спука балона на пазара на имоти, последва и банкова криза в страната, както и рязко покачване на безработицата.

Ако тенденцията се затвърди, това ще е още един знак, че икономиката е здраво стъпила на краката си, а и ще защити неотдавнашния възход на интереса на инвеститорите към испанския пазар на имоти.

Антонио Гарсия Паскуал, главен икономист за еврозоната в Barclays, коментира, че повишаването на цените на жилищата отразява широките тенденции в испанската икономика, като основният двигател на възстановяването се измества от износа към вътрешната икономика.

“Безработицата намалява от няколко тримесечия, разполагаеми доходи се покачват и банковото кредитиране също се възстановява, така че е съвсем естествено, че цените на активите се движат едновременно с това подобреие”, коментира Гарсия Паскуал.

Повишението на цените на жилищата може да даде допълнителен тласък на възстановяването, тъй като собствеността е основният източник на богатство за испанските семейства.

Той обаче предупреждава,че оптимизмът трябва да е умерен и бърз отскок на пазара няма да се наблюдава.

Испания излезе от рецесията през миналата година, а икономиката отскоро показва признаци за ускоряване на възстановяването. Централната банка прогнозира, че брутният вътрешен продукт на страната ще нарасне 1,3 на сто тази година и 2 на сто през следващата година.

За по-осезаем спад на безработицата обаче са необходими по-нататъшни реформи, предупреждават от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.

По статията работи: Миглена Иванова
Още по темата: По света имоти в Испания

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Жилищният пазар в САЩ показва признаци на охлаждане