Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Цените на жилищата в Испания са намалели с 5,7% през ноември

Възстановяването на имотния пазар в страната от коронавирусната криза е крехко засега

Цените на жилищата в Испания са намалели с 5,7% през ноември

Снимка: David Ramos/Bloomberg

Цените на жилищата в Испания са намалели с 5,7% през ноември спрямо предходната година, съобщи Колегията на нотариусите. Това се случва на фона на потискането на пазара на недвижими имоти от коронавирусната пандемия и понижените очаквания на продавачите на  фона на растящите наличности от жилища, предава Ройтерс.

Макар че испанците са изтеглили с 6,7% повече ипотечни кредити през ноември в сравнение със същия месец на 2019 г., средната стойност на кредитите е намаляла с 2,7%, тъй като цените на имотите са намалели, покупателната сила на купувачите се е свила, а банките са затегнали политиките си за кредитиране.

Тъй като туризмът е ограничен, а голяма част от дейността в Испания премина онлайн, коронавирусът намалява търсенето на жилища под наем, показаха данни на два от най-големите имотни портали в Испания по-рано тази седмица.

Още по темата
Това принуждава собствениците на имоти или да намаляват наемите, или да продават, което тласка надолу цените на жилищата на фона на ръста на наличностите.

Количеството налични жилища под наем е било със 78% по-високо в края на 2020 г. в сравнение с началото на годината, показаха данни на имотния портал Idealista. Това означава, че наемите на нажежените някога имотни пазари в градове като Мадрид и Барселона са намалели съответно със 7,3% и 9,4%.

В същото време средният бюджет за наем се е свил с 6,4% в Мадрид и с 11,6% в Барселона между март и декември, показват данните на друг онлайн имотен портал - Fotocasa. Той е регистрирал сходни спадове на наемните цени в двата града през 2020 г.

По-рано тази седмица испанските регистратори, които наблюдават прехвърлянето и удостоверяването на недвижими имоти, отбелязаха, че броят на изтеглените ипотечни кредити през ноември е единствената положителна променлива на годишна база от началото на пандемията след шест поредни месеца на спадове.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Стар банков трик - продавачи на хотели ползват модела за продажба на коли