IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на жилищата в Италия се опитват да се отлепят от дъното

Покупките в Рим, Флоренция, Генуа и Болоня са се увеличили с над 10% годишно през третото тримесечие

13:47 | 26.11.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Имотите в Италия поевтиняват в последните седем години. <em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Имотите в Италия поевтиняват в последните седем години. Снимка: архив, Ройтерс

Купувачите вече спряха да очакват кога ще видят дъното в цените на жилищата в Италия, след като домовете там поевтиняваха седем години поред.

Продажбите на стари жилища в Италия се очаква да се увеличат с 3,7% през тази година. Това ще е и първото увеличение в продажбите от 2006 г. насам, съобщиха от Nomisma Institute в доклада си за ноември, цитирани от агенция Bloomberg.

Покупките в Рим, Флоренция, Генуа и Болоня са се увеличили с повече от 10% през третото тримесечие на година, в сравнение със същия период на миналата година, твърдят от италианската приходна агенция.

Преди време от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие пък обясниха в свой доклад, че очакват стойността на домовете в Италия да спадне с нови 4% през 2014 г. От 2008 г. досега цените са се понижили с 16%. От рейтинговата агенция Fitch припомнят прогнозата си, че цените ще продължат да падат в следващите две години, преди да се стабилизират.

Прогнозите на Nоmisma са, че през тази година ще бъдат сключени около 400 000 сделки с имоти.

Купувачите на жилища се възползват от възможността да вземат дом при най-ниските разходи за ипотека от 2011 г. насам. Нивата остават такива, независимо че икономиката и цените продължават да падат. Едно увеличение в цените може да помогне на продавачите да започнат да заздрави финансите си, след като цените на имотите главоломно тръгнаха надолу.

Ако пазарът на имоти се възстанови ще бъде възможно да се види стойността на обезпечението на необслужваните кредити, обяснява Карло Мессина, главен изпълнителен директор на втората по големина банка в Италия Intesa SanPaolo. Според него това ще подобри относителните позициите на кредиторите.

Нивата на ипотечните заеми привлякоха италианците обратно на пазара. В момента средната лихва по новите заеми се е понижила до 3,3%, според данните на Европейската централна банка. Това е и най-ниското ниво от началото на 2011 г. Досега. Тогава започна и най-голямото свиване на икономиката на Италия, откакто се водят статистически данни.
Лихвените нива спадат непрекъснато от 2012 г., като през тази година понижението се ускори допълнително от по-ниските лихвени проценти на ЕЦБ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още