IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на жилищата в Китай нарастват с най-бавен темп от близо две години през ноември

Ройтерс прогнозира, че цените на жилищните имоти в Китай да нараснат с 3,1 на сто през 2020 г., отбелязвайки най-бавния темп на растеж за една календарна година от 2015 г.

10:24 | 16.12.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Цените на новите жилища в Китай нарастват със своя най-бавен темп от близо две години през ноември, докато инвестициите в недвижими имоти във втората по големина икономика в света също губят своята инерция на фона на по-строгите държавни политики, които продължават да охлаждат пазара, съобщава Ройтерс.

Пазарът на недвижими имоти в Китай, който оказва директно влияние на повече от 40 индустрии, е ключов показател за икономиката, тъй като Пекин се опитва да възстанови производствения сектор и помраченото потребителско доверие чрез потушаване на търговското напрежение с Вашингтон.

Средните цени на нови жилища в 70-те най-големи града в Китай нарастват с 0,3 на сто през ноември спрямо предходния месец, когато цените нараснаха с 0,5%. Това е най-бавният темп на растеж от февруари 2018 г., изчислява Ройтерс, позовавайки се на данни от китайското национално статистически бюро (NBS). 

На годишна база средните цени на жилищата във въпросните градове се покачват със 7,1% през ноември, което е по-малко от 7,8-те процента, регистрирани през октомври, и представляват най-бавният темп на растеж на годишна основа от август 2018 г.

Проучването, засягащо 70-те най-големи китайски населени места, все още отчита месечно покачване на цените на новите жилища, но броят на тези градове намалява от 50 за октомври до 44 за ноември.

Китайският жилищен пазар е разтърсван от спекулации за прекратяване на прекалено бързото нарастване на цените от 2016 г. Пекин затегна финансирането на сектора на континенталните си територии и поддържа високи изисквания за първоначална вноска за отделните купувачи.

Анализатори отбелязват, че някои строителни компании вероятно ще увеличат промоциите и ще понижат цените до края на годината, за да си осигурят приходи, въпреки че спадът в цените на жилищата вероятно няма да бъде толериран от местните власти, които желаят да поддържат стабилността на имотния пазар.

Ценовите тенденции остават смесени, като някои градове показват признаци на бързо охлаждане, докато други остават уязвими от евентуално прегряване.

Цените в четирите най-големи градове в Китай – Пекин, Шанхай, Шънджън и Гуанджоу, нарастват с 0,6 на сто спрямо октомври, като се ускоряват с 0,1% съпоставено с предходния месец, съобщават от NBS.

Китайските градове от второ ниво, към които спадат повечето от по-големите центрове на отделните провинции, отчитат ценови ръст от 0,2 на сто през ноември на месечна база, в сравнение с 0,5% през предходния месец.

Градовете от първо ниво отчитат ръст от 0,5 на сто, като при тях темпът на растеж се забавя спрямо октомври.

Официалните данни, публикувани в понеделник, показват, че инвестициите в недвижими имоти в Китай нарастват с 8,4 на сто през ноември спрямо същия месец преди година, и с 8,8% спрямо октомври, отчитайки най-бавен темп на растеж от близо година.

Продажбите на имоти на база разгърната застроена площ, основен барометър на търсенето, нарастват с 1,1% през ноември, бележейки най-бавния темп на растеж от юни, докато трансакциите се понижават с 2,2%, сочат изчисления на Ройтерс.

През ноември започнатите строежи, измерени по разгърната застроена площ, намаляват с 2,9 на сто спрямо година по-рано, отчитайки най-слабите данни от над две години.

Натискът върху финансирането се очаква да продължи. Повече от 450 строителни компании фалираха в края на ноември тази година, като броят им надмина този от 2018 г., съобщават от китайската държавна медия Economic News Daily, позовавайки се на пазарни данни.

„Строителите обикновено са по-активни в започването на нови проекти към края на годината вместо да се фокусират повече върху насърчаването на продажбите, за да събират пари за разкрасяване на финансовите си отчети“, споделя Хуей Дзиенциен, пазарен анализатор в China Real Estate Assessment.

„Очакваме новото строителство да се възстанови до определено ниво през пролетта на следващата година, когато времето се затопли, но песимистичните настроения ще се задържат на пазара, тъй като няма признаци за по-широко разхлабване на политиката“, добавя още той.

Очаква се цените на жилищните имоти в Китай да нараснат с 3,1 на сто през следващата година, отбелязвайки най-бавния темп на растеж за една календарна година от 2015 г., сочи проучване на Ройтерс, тъй като затягащите политики продължават да охлаждат пазара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още