Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Цените на жилищата в Китай отбелязват най-бърз ръст за пет месеца през май

Средните цени на новите жилища в 70 големи града се повишават с 0,7%

Цените на жилищата в Китай отбелязват най-бърз ръст за пет месеца през май

Снимка: Архив Ройтерс

Цените на новите жилища в Китай нарастват с най-бързия си темп от пет месеца насам през май, усложнявайки усилията на правителството да държи под контрол нажежения жилищен пазар на фона на новите стимули за забавящата се икономика, съобщава Ройтерс.

Средните цени на новите жилища в 70 големи града в Китай се повишават с 0,7% през май спрямо предходния месец, като ръстът леко се ускорява спрямо покачването с 0,6% през април. Това е и най-бързият темп на растеж от декември, сочат изчисления на Ройтерс на база данните на Националния статистически институт (NBS) на Китай.

Това е 49-ти пореден месец на повишаване на цените. В 67 от изследваните 70 града се отчитат по-високи цени през май, същия брой като през април.

На годишна основа цените на жилищата се повишават с 10,7% през май, като растежът е непроменен спрямо април.

Властите в Пекин призовават местните администрации да държат под контрол повишаващите се цени на жилищата, но облекчаването в последно време на условията за кредитиране, натрупаното търсене на жилища и негласното нареждане на правителството за предотвратяване на срив поддържат пазара изненадващо устойчив.

Нови ограничения за купувачите на жилище обаче може да увеличат натиска върху китайската икономика, която преживява забавяне на продажбите заради по-слабото вътрешно търсене и ескалация на търговската война със САЩ.

Още по темата
Данни от миналата седмица показаха най-големия спад на продажбите на имоти от близо две години през май и значително по-бавен растеж на инвестициите и новозапочнатото строителство, което е признак за още по-голямо забавяне на икономиката в бъдеще и още мерки на правителството за стимулиране на растежа.

Висши китайски ръководители, сред които и председателят на банковия регулатор в Китай Гуо Шуцин, предупреждават през последните седмици, че властите в Пекин трябва да внимават за рискове от имотен балон.

„Историята показва, че страни и региони, които разчитат твърде много на имотите за икономическото си развитие, в крайна сметка ще трябва да платят тежка цена“, заяви Гуо по време на форум в Шанхай миналата седмица.

Ръстът на цените на жилищата в Китай се забави значително от второто полугодие на 2017 г. заради значителните ограничения на местно равнище върху спекулативните инвестиции.

Но тенденциите не са еднакви в цялата страна и в последно време има признаци на повишаване на натиска върху цените. Някои по-малки градове с растящи наличности тихомълком смекчиха ограниченията върху купувачите на жилища, за да стимулират доверието на потребителите и търсенето.

Лихвите по ипотечните кредити също вървят надолу в някои райони в отговор на призивите на регулаторите към банките да увеличат кредитирането, за да подкрепят икономиката.

Средният лихвен процент върху кредитите за първо жилище продължава да намалява през май и достига най-ниското си ниво от 2018 г. насам, сочи доклад, цитиран от Economic Information Daily.

Новите кредити за домакинствата, предимно ипотечни кредити, растат, като възлизат на общо 662,5 млрд. юана (95,70 млрд. долара) и съставляват 56,14% от общите нови заеми миналия месец.

Основен принос за по-високите цени на жилищата имат по-малките градове, в които се регистрира повишение от 0,8% на месечна основа спрямо ръста от 0,5% през април, сочат данните на статистиката.

Цените на жилищата в четирите най-големи града в Китай – Пекин, Шанхай, Гуанджоу и Шънджън, забавят растежа през май от 0,3% спрямо повишението от 0,6% предходния месец.

Сиан, главен град на западната китайска провинция Шанси с население от над седем милиона души, е най-добре представилият се пазар през май с месечен ръст на цените на жилищата от 2%.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Hilton отваря 11 нови луксозни хотела до края на годината