Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Цените на жилищата в Китай продължават да растат

Увеличение обаче се регистрира в по-малко градове, отколкото през март. Китайските купувачи се насочват към Хонконг

Цените на жилищата в Китай продължават да растат

Снимка: Архив Ройтерс

Цените на жилищата в Китай леко ускоряват ръста си през април въпреки ограниченията, които местните администрации в някои градове налагат на купувачите, предава Ройтерс.

През април спрямо март цените отбелязват ръст от 0,7% спрямо 0,6% през предходния месец. На годишна база увеличението достига 10,7%, показват данните на китайското национално статистически бюро.

Според анализатори ускоряването вероятно е свързано със засиленото търсене в по-малките градове, където все още не са наложени ограничения за сделките.

Цените на имотите в по-малките градове на Китай се увеличават с 0,9% през април спрямо март, когато отбелязаха ръст от 0,8%, показват още данните. В по-големите градове ръстът достига 0,6%, а в най-големите – т.нар. първостепенни градове, 0,3%.

Според анализатори въпреки ръстовете мерките за затягане на пазара работят, тъй като ценовите увеличения забавят темпове в повече градове през април в сравнение с март – 31 спрямо 18. В Шанхай е отчетен минимален спад, а в Шънджън цените остават без промяна.

Като цяло повишения са регистрирани в 58 града от 70-те наблюдавани от китайската статистика спрямо 62 през март. Намаление на цените има в 8 от градовете. Цените остават стабилни в други 4 града.

Представители на властта коментират, че ако правителството разхлаби ограничителните мерки, цените ще продължат с неконтролируемия ръст.

Същевременно се отчита ръст на търсенето на имоти в Хонконг от купувачи от континентален Китай въпреки увеличението на имотните данъци, пише онлайн изданието propertywire.com, като се позовава на анализатори.

Запитванията от купувачи се увеличават през март противно на строгите мерки за контрол на капиталите, наложени от Пекин.

Очакванията на купувачите са цените да продължат да растат в следващите три години, както и наемите. 

По статията работи: Миглена Иванова
Още по темата: По света Имоти в Китай

Последни новини

Коментари (0)


Още от По света
Цените на новите жилища в Китай леко ускоряват ръста си през октомври