Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Цените на жилищата в Китай продължават да растат въпреки ограниченията

През март те са нараснали с 0,2% спрямо февруари

Цените на жилищата в Китай продължават да растат въпреки ограниченията

Снимка: Yan Cong/Bloomberg

Цените на новите жилища в Китай са запазили стабилен ръст през март, а жилищният пазар на препродажби също регистрира ръст въпреки новите ограничения върху имотните спекулации, показват данни на China Index Academy, една от най-големите независими компании за изследвания в областта на недвижимите имоти.

Цените на новите жилища в сто града са нараснали с 0,2% през март спрямо месец по-рано, като темпът остава непроменен спрямо февруари, показват данните, цитирани от Ройтерс.

Повечето градове регистрират месечни ръстове, като броят им е нараснал до 76 спрямо 66 през февруари, а 23 града отчитат по-малък ръст на цените на жилищата спрямо 27 през предходния месец.

Още по темата
Ръстът на цените на жилищата на вторичния пазар се е ускорил през март до 0,44% спрямо предходния месец, докато през февруари месечното покачване беше с 0,28%, което е още един знак за силно търсене.

„Наблюдавахме скок на предлагането на нови жилищни проекти в големи градове, тъй като предприемачите ускориха продажбите през март, който по традиция е натоварен период“, коментира директорът на China Index Academy Research Director Цао Дзиндзин.

Той отбеляза също, че Гуанджоу и Чунцин са регистрирали силни жилищни пазари, докато търсенето в северните градове Тайюен и Тиендзин е отслабнало.

Властите запазват строг контрол върху сектора, като мерките варират от засилен контрол върху незаконния приток на средства до финансиране на вторичния пазар при фиксирани цени в някои градове.

Правителството се ангажира също така да засили предлагането на терени за жилищно строителство, за да сдържи бързо растящите цени на жилищата.

Миналата седмица южният град Нанчан отмени смекчаващите политики само ден след въвеждането им, тъй като държавните ръководители внимават за потенциални балони.

Продажбите на терени в Китай от гледна точка на обема са нараснали с 11% през първото тримесечие спрямо година по-рано, сочат данните на CIA.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Защо жилищни проекти в Стокхолм от 30-те години са толкова търсени днес