IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на жилищата в Китай продължават да ускоряват ръста си

В по-малките градове цените обаче продължават да се понижават, което усложнява опитите за насърчаване на растежа

10:19 | 03.05.16 г.
Цените на жилищата в Китай продължават да ускоряват ръста си

Цените на жилищата в Китай продължават да ускоряват ръста си през април въпреки мерките за затягане на сделките в най-големите градове, които местните правителства въвеждат, пише The Wall Street Journal.

Цените на имотите в 100-те града, наблюдавани от China Real Estate Index System (CREIS), са нараснали средно с 9 на сто през април спрямо април миналата година. През март годишното увеличение беше 7,4%.

Спрямо март обаче темпът на ръст на цените се забавя от 2,5% през третия месец на годината до 1,5%.

В десетте най-големи града на Китай, включително Шънджън и Шанхай, където през последните месеци се отчитат най-силните ценови ръстове, цените на жилищата записват увеличение от средно 14,4% на годишна база в сравнение с 12,8% през март.

Изданието припомня, че местните власти в Шънджън и Шанхай въведоха нови ограничения за сделките с имоти с цел „охлаждане“ на пазара и предотвратяване на спукването на балон. Местните администрации чувствително увеличиха изискванията за първоначалните вноски за покупка на второ жилище, както и изискванията към купувачите без жителство.

Според CREIS обемът на продажбите в двата града се е свил след въвеждането на новите изисквания. Очакванията са в следващите месеци да се забави и ръстът на цените.

Отделно проучване на Real Estate Information Corporation (CRIC) показва, че средната цена в най-големите 288 града в Китай се увеличава със 7,2% през април на годишна база. През март годишният ръст беше 5,6%.

За месеца е отчетено увеличение от 1,5% спрямо 1,2% месечен ръст през март.

Според CRIC цените на жилищата в по-малките градове продължават да се понижават, което усложнява опитите на правителството да насърчи икономическия растеж.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:37 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още