IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на жилищата в Китай се вдигат все повече

Акциите на строителните компании обаче поевтиняват силно

18:08 | 07.06.16 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Шанхай, Китай. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Шанхай, Китай. Снимка: архив Ройтерс

Китай преминава през сериозен бум на недвижимите имоти напоследък, макар че това не може да си проличи от акциите на строителните предприемачи. А това прекъсване на връзката е предупреждение за инвеститорите, коментира The Wall Street Journal.

Цените на жилищата в Китай са се вдигнали средно с 11% от началото на 2015 г. Т.нар. първокласни градове като Пекин, Шанхай и Шънджън са повели с ръст от 30% през този период. Наскоро ралито се разпростря и сред малко по-малките градове, където цените отчитат ръст от 5% от началото на годината досега.

Акциите на строителите на жилища обаче не показват същия оптимизъм. Бенчмаркът на акциите на китайските континентални строителни предприемачи отчита спад от 20% през тази година, което е по-лошо спрямо по-широкия пазар. В Хонконг акциите на най-големите китайски строители са поевтинели с 14%.

Акциите на много китайски предприемачи в момента се търгуват под стойността си в Хонконг, където пазарът е по-достъпен за чуждестранни инвеститори. Тези строителни компании като цяло се търгуват с по-ниски оценки спрямо вписаните на борсите в Шанхай и Шънджън.

Това означава огромна възможност за купуване. По-вероятно е обаче фондовият пазар да подсказва, че сегашното имотно възстановяване е неустойчиво. Бързият ръст на цените на имотите вече доведе до държавни политики, които ограничават купуването на жилища в някои градове. Твърдите мерки вероятно ще се разширят, ако цените на жилищата продължат да се вдигат.

Строителните компании не печелят особено от ралито в жилищния сектор обаче. Средният марж на нетната печалба за вписаните на континенталните борси компании се е понижил до 7,9% през първото тримесечие от 10% в края на 2014 г. въпреки по-високите цени. Част от причината се крие в това, че строителите на жилища все още имат множество непродадени домове в по-малките градове в Китай.

Ситуацията с печалбата може още да се влоши. Цените на земята, особено в големите градове, също са нараснали значително – в някои случаи надминавайки средните цени на жилищата в близост, което още повече ще стесни маржовете. Пренасищането от жилища се засилва в малко по-малките градове, където строителството се засилва. Deutsche Bank очаква новото строителство в тях да се увеличи с 33%, макар че ще остане без промяна в най-големите.

В същото време общото емитиране на дълг от китайски компании през първите пет месеца е било три пъти повече от това преди година, сочи Dealogic. Част от новия дълг се използва за рефинансиране на по-скъпите чуждестранни заеми, взимани при предишния цикъл на застрояване преди няколко години. Значителна част обаче са нови заеми. Съотношението на нетен дълг спрямо капитал в сектора е нараснало до 101% през първото тримесечие от 89% в края на 2014 г., сочи Wind Information.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:39 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още