IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на жилищата в континенталната част на Европа догонват лондонските

Имотите в Париж са поскъпнали двойно през последните 15 години

15:02 | 18.02.20 г.
<p>
	Средната цена на квадратен метър в Париж се е повишила с 19% от 2016 г. насам.<em> Снимка: Fabrice Dimier/Bloomberg</em></p>

Средната цена на квадратен метър в Париж се е повишила с 19% от 2016 г. насам. Снимка: Fabrice Dimier/Bloomberg

Наскоро UBS определи Париж като най-недостъпния голям град в света, като изчисли, че за квалифициран работник ще са необходими заплатите за 15 години, за да си позволи 60-квадратен апартамент в центъра на френската столица, пише Bloomberg. За момента един квадратен метър в Париж все пак е по-евтин в долари, отколкото в Сан Франциско, Лондон или Ню Йорк. Разликата обаче намалява. Цени Цени

Цените на имотите в Париж са се удвоили за 15 години, а средната цена за квадратен метър се е повишила с 19% от 2016 г. насам според Century 21.

И не става въпрос само за Париж. В Европа се намират някои от най-колоритните имотни пазари в света, когато става въпрос за ръст на цените. Миксът от рекордно ниски лихви, стабилното икономическо представяне и въздействието от Brexit тласка купувачите към градове от вътрешността на Стария континент, пише Bloomberg TV Bulgaria.

Цените на имотите в Амстердам, Берлин и Дъблин са нараснали съответно с 39%, 38% и 22% от юни 2016 г. насам, сочат данни на консултантската компания Knight Frank. Като се има предвид, че растежът на заплатите в еврозоната е едноцифрен, то увеличението изглежда още по-значително.

Гласоподавателите са разочаровани от мерките на властите. Обещанията за насърчаване на строителството, с което да се предложат на пазара необходимите имоти, не успяха да се движат в крак с търсенето, което значително увеличи цените. Това доведе до редица мерки, включително замразяване на цените на наемите, каквито предложения има в Ирландия и Гемрания.

Съдейки обаче по опита на Париж, който контролира наемите, подобни действия може и да нямат желания ефект, когато става въпрос за понижение на цените на имотите.

Централните банки може да имат по-голям успех с коз, който е от значение на пазара: ипотеките. Докато Европейската централна банка обмисля дали да не премине към промени, имайки предвид увеличаващите се разходи за жилища, националните централни банки казват на кредиторите да следят внимателно нивата на потребителския дълг.

Швеция, която не използва еврото, но има отрицателни лихви, постигна известен успех за охлаждане на цените на жилищата чрез ограничения, които въведе в стойността на заемите и строги правила за погасяването им.

И все пак ако евтините кредити бяха единственият проблем, щяхме да станем свидетели на балони и увеличаващи се нива на дълга в 19-те държави от еврозоната - нещо, което не се случва. Сегашният бум е тясно свързан с градовете, които привличат както финансовия капитал, така и индустриите, търсещи служители, като магнит.

Продължението на материала четете на сайта на Bloomberg TV Bulgaria. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още